Forum Discussion

kawkaajjjjjj's avatar
kawkaajjjjjj
Copper Contributor
Oct 01, 2026

(KB5124010) Niepowodzenie instalacji dnia 1.10.2026 — Ox800f0922

Mam problem z instalacją aktualizacji (Aktualizacja dla systemu Windows (KB5124010) Niepowodzenie instalacji dnia 1.10.2026 — Ox800f0922). 

Próbowałem też ponownie zainstalować system (Windows Update - Opcje zaawansowane - Odzyskiwanie - Rozwiązywanie problemów za pomocą usługi Windows Update Ta opcja jest teraz niedostępna) instalowanie zakończone niepowodzeniem, nie mogę zainstalować ponownie systemy za pomocą Windows Update.

Próbowałem też zainstalować ponownie poprzez utworzenie bootowalnego pendrive za pomocą "Media creation tool" ale też nie mogłem zainstalować, a nawet naprawić systemu. Pobrałem plik obrazu systemu Windows kliknąłem na niego następnie został zamontowany on w napędzie, po wejściu do napędu i klikmięciu "setup.exe" również nie miałem możliwości instalacji systemu. W jaki sposób naprawić system aby zainstalować najnowszą aktualizację i mieć sprawny system?

P.S jeżeli to zły dział to proszę o przeniesienie tematu.

2 Replies

• Próbowałeś już Windows Update, ponownej instalacji naprawczej i instalacji z ISO, więc problem jest szerszy niż uszkodzone pobieranie. Kod 0x800f0922 może wskazywać na zbyt mało miejsca w partycji systemowej, uszkodzenie magazynu składników albo blokadę połączenia; sam nie określa jednej przyczyny. Odłącz VPN, sprawdź wolne miejsce na dysku systemowym oraz partycji EFI/System Reserved, a następnie uruchom jako administrator: DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth, później sfc /scannow, i zrestartuj komputer. Spróbuj aktualizacji tylko raz. Ponieważ setup.exe również nie działa, uruchom SetupDiag i sprawdź C:$WINDOWS.~BT\Sources\Panther\setuperr.log oraz C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log, szukając pierwszego kodu błędu. Zachowaj logi i przekaż je pomocy Microsoft, jeśli DISM nie naprawi obrazu albo SetupDiag wskaże sterownik, partycję rozruchową lub obsługę składników. Przed zmianą partycji wykonaj kopię danych; nie powiększaj EFI bez potwierdzenia,że brakuje miejsca.

• kawkaajjjjjj's avatar
      kawkaajjjjjj
      Copper Contributor

Instalacji naprawczej nie mogę wykonać z powodu błędów systemu. Miejsca na dysku systemowym jest dostępne ponad 258 GB. Zrobiłem, uruchomiłem jako administrator: DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth, później sfc /scannow, i zrestartowałem komputer, nawet próbowałem zainstalować ponownie system z zachowaniem plików i ustawień. Pobrałem plik ISO przez Media Creation Tool następnie kliknąłem go dwa razy i został zamontowany w napędzie. Po kliknięciu zaczyna się proces instalacji i potem nie wiadomo dlaczego wyskakuje powiadomienie "Ten komputer nie spełnia obecnie wymagań systemu Windows 11 Dlaczego: e Nie można zaktualizować partycji zarezerwowanej przez system."

Jest to bardzo dziwne, ponieważ od chwili zakupu komputera korzystam z systemu Windows 11.