Teams not showing as muted

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1625752%22%20slang%3D%22en-US%22%3ETeams%20not%20showing%20as%20muted%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1625752%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EI%20have%20several%20users%20that%20are%20using%20the%20Jabra%20Evolve%2075%20headset%20with%20Teams.%20If%20they%20try%20to%20mute%20themselves%20using%20the%20headset%2C%20like%20the%20button%20or%20putting%20the%20mic%20boom%20in%20the%20up%20position%2C%20Teams%20does%20not%20show%20that%20they%20are%20muted.%20They%20are%20actually%20muted%20though.%20Other%20people%20on%20the%20call%20think%20that%20they%20are%20unmuted%20when%20they're%20actually%20muted.%20If%20they%20click%20the%20mute%20button%20inside%20of%20Teams%2C%20it%20does%20show%20as%20muted.%20I've%20run%20repairs%20on%20Office%2C%20disabled%2Fre-enabled%20the%20Teams%20integration%20with%20Jabra%20Direct%2C%20but%20no%20luck.%20Any%20ideas%20on%20this%3F%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-1625752%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3EMicrosoft%20Teams%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1625896%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Teams%20not%20showing%20as%20muted%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1625896%22%20slang%3D%22en-US%22%3EI%20don't%20think%20anything%20will%20work%20-%20I%20recall%20having%20the%20same%20experience.%20Jabra%20has%20released%20Evolve2-series%20which%20is%20Teams%20Certified.%20I'd%20expect%20that%20series%20to%20work%20better%20with%20Teams%20-%20including%20the%20muting%20part.%20Evolve-series%20is%20Skype%20fB%20certified%20so%20it%20is%20not%20fully%20intergrated%20with%20Teams%20in%20all%20parts.%20%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3EI%20agree%20-%20it%20is%20annoying.%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1627648%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Teams%20not%20showing%20as%20muted%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1627648%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F5458%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40Vesa%20Nopanen%3C%2FA%3E%26nbsp%3BThanks%20for%20the%20input.%20It's%20weird%20because%20most%20of%20our%20users%20that%20have%20the%20Evolve%2075%20haven't%20had%20this%20issue.%20Not%20that%20we've%20been%20told%20at%20least.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1628083%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Teams%20not%20showing%20as%20muted%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1628083%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F778455%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40jsutp88%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%2C%20I'm%20having%20the%20same%20problem%20with%20my%20Jabra%20Evolve%2075.%20It%20just%20started%20happening%20a%20couple%20of%20days%20ago.%20Prior%20to%20that%20the%20headset%20worked%20perfectly%20with%20Teams%20--%20mute%20button%2C%20busy%20light%2C%20etc.%20were%20fully%20sync'd.%20Now%20none%20of%20my%20Jabra%20devices%20sync%20with%20Teams.%20I%20also%20have%20a%20510%20desktop%20speaker%2C%20which%20worked%20perfectly%20before.%20The%20only%20thing%20that%20still%20works%20is%20Skype%20for%20Business%20(which%20we%20still%20have%20because%20we%20are%20in%20transition%20at%20the%20moment).%20I've%20had%20the%20Evolve%2075%20for%20months%20and%20has%20always%20worked.%20Have%20done%20all%20the%20things%20you%20have%20done.%20I%20even%20went%20so%20far%20as%20to%20uninstalling%20and%20reinstalling%20Teams%20and%20Jabra%20Direct.%20The%20only%20thing%20that%20has%20changed%20for%20me%20is%20that%20I%20changed%20desks%20recently%2C%20so%20my%20hardware%20got%20shuffled%20around.%20While%20I%20tried%20to%20make%20sure%20that%20all%20of%20the%20cables%20got%20plugged%20back%20into%20their%20original%20USB%20ports%20there%20were%20at%20least%20two%2C%20one%20which%20goes%20to%20USB%20hub%20where%20the%20Jabra%20Link%20370%20is%20plugged%20into%2C%20that%20got%20swapped.%20This%20caused%20both%20the%20510%20speaker%20and%20the%20Link%20370%20to%20get%20seen%20as%20new%20devices%20again.%20Since%20that%20time%2C%20they%20are%20no%20longer%20sync'd%20with%20Teams.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1643894%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Teams%20not%20showing%20as%20muted%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1643894%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F779694%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40jmiller_siemens%3C%2FA%3E%26nbsp%3BAfter%20testing%20a%20bit%20more%20myself%20I%20have%20to%20agree.%20Even%20Evolve2%2085%20doesn't%20show%20Teams%20muted%20when%20I%20raise%20the%20mic%20arm%20up%20and%20the%20headset%20states%20%22muted%22.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3EI%20have%20also%20multiple%20devices%20in%20use%20so%20I%20have%20found%20out%20that%20it%20is%20not%20that%20easy%20sometimes%20to%20get%20everything%20work%20properly.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3ESeems%20like%20that%20this%20sync%20is%20quite%20delicate%20instead%20of%20robust.%20It%20is%20not%20a%20big%20deal%20for%20me%20but%20other%20attendees%20may%20wonder%20why%20I%20am%20not%20muted%20(when%20I%20am).%20I%20tend%20to%20mute%20people%20in%20meetings%20if%20I%20see%20their%20mic%20open%20-%20unless%20they%20are%20speaking%20of%20course.%20Now%20I%20have%20to%20consider%20that%20they%20might%20be%20on%20mute%20but%20it%20is%20just%20not%20showing%20up%20in%20Teams.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1720297%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Teams%20not%20showing%20as%20muted%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1720297%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EI%20had%20the%20same%20problem%20and%20when%20I%20checked%20under%20Settings%20-%26gt%3B%20Devices%2C%20I've%20noticed%20that%20the%20Audio%20device%20was%20now%20set%20up%20on%20custom%20setup%2C%20I%20changed%20back%20everything%20to%20the%20Jabra%20and%20now%20it%20works%2C%20when%20I%20raise%20the%20mic%2C%20it%20shows%20it's%20muted%20in%20Teams.%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSPAN%20class%3D%22lia-inline-image-display-wrapper%20lia-image-align-inline%22%20image-alt%3D%22DGhost_0-1601299893405.png%22%20style%3D%22width%3A%20400px%3B%22%3E%3CIMG%20src%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fimage%2Fserverpage%2Fimage-id%2F222570i5795B4BA2FBD624C%2Fimage-size%2Fmedium%3Fv%3D1.0%26amp%3Bpx%3D400%22%20title%3D%22DGhost_0-1601299893405.png%22%20alt%3D%22DGhost_0-1601299893405.png%22%20%2F%3E%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1720334%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Teams%20not%20showing%20as%20muted%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1720334%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F811789%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40DGhost%3C%2FA%3E%2C%20your%20message%20inspired%20me%20to%20go%20back%20and%20double-check%20my%20settings.%20Mine%20were%20set%20to%20the%20Jabra%20device%2C%20as%20you%20showed%2C%20but%20nothing%20worked%20properly%20-%20no%20mute%2C%20call%20indicator%2C%20etc.%20Ironically%2C%20I%20changed%20the%20device%20settings%20to%20the%20opposite%20of%20yours%20and%20selected%20Custom%20--%20now%20everything%20works%20fine%20again.%20Go%20figure.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
Highlighted
New Contributor

I have several users that are using the Jabra Evolve 75 headset with Teams. If they try to mute themselves using the headset, like the button or putting the mic boom in the up position, Teams does not show that they are muted. They are actually muted though. Other people on the call think that they are unmuted when they're actually muted. If they click the mute button inside of Teams, it does show as muted. I've run repairs on Office, disabled/re-enabled the Teams integration with Jabra Direct, but no luck. Any ideas on this?

6 Replies
Highlighted
I don't think anything will work - I recall having the same experience. Jabra has released Evolve2-series which is Teams Certified. I'd expect that series to work better with Teams - including the muting part. Evolve-series is Skype fB certified so it is not fully intergrated with Teams in all parts.

I agree - it is annoying.
Highlighted

@Vesa Nopanen Thanks for the input. It's weird because most of our users that have the Evolve 75 haven't had this issue. Not that we've been told at least.

Highlighted

@jsutp88 , I'm having the same problem with my Jabra Evolve 75. It just started happening a couple of days ago. Prior to that the headset worked perfectly with Teams -- mute button, busy light, etc. were fully sync'd. Now none of my Jabra devices sync with Teams. I also have a 510 desktop speaker, which worked perfectly before. The only thing that still works is Skype for Business (which we still have because we are in transition at the moment). I've had the Evolve 75 for months and has always worked. Have done all the things you have done. I even went so far as to uninstalling and reinstalling Teams and Jabra Direct. The only thing that has changed for me is that I changed desks recently, so my hardware got shuffled around. While I tried to make sure that all of the cables got plugged back into their original USB ports there were at least two, one which goes to USB hub where the Jabra Link 370 is plugged into, that got swapped. This caused both the 510 speaker and the Link 370 to get seen as new devices again. Since that time, they are no longer sync'd with Teams.

Highlighted

@jmiller_siemens After testing a bit more myself I have to agree. Even Evolve2 85 doesn't show Teams muted when I raise the mic arm up and the headset states "muted". 

I have also multiple devices in use so I have found out that it is not that easy sometimes to get everything work properly. 

 

Seems like that this sync is quite delicate instead of robust. It is not a big deal for me but other attendees may wonder why I am not muted (when I am). I tend to mute people in meetings if I see their mic open - unless they are speaking of course. Now I have to consider that they might be on mute but it is just not showing up in Teams. 

Highlighted

I had the same problem and when I checked under Settings -> Devices, I've noticed that the Audio device was now set up on custom setup, I changed back everything to the Jabra and now it works, when I raise the mic, it shows it's muted in Teams.

DGhost_0-1601299893405.png

 

Highlighted

@DGhost, your message inspired me to go back and double-check my settings. Mine were set to the Jabra device, as you showed, but nothing worked properly - no mute, call indicator, etc. Ironically, I changed the device settings to the opposite of yours and selected Custom -- now everything works fine again. Go figure.