Windows update broken after latest update?

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1786781%22%20slang%3D%22en-US%22%3EWindows%20update%20broken%20after%20latest%20update%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1786781%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EWindows%20update%20installed%20KB4577671%20the%20other%20day%20on%20a%20Win%2010%2064%20bit%20version%201909%20system.%26nbsp%3B%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EAfter%20installation%20and%20reboot%2C%20Win%20Update%20removed%20the%20message%20that%20Windows%2010%20version%202004%20was%20coming%22%20and%20shows%20a%20non%20specific%20problem%20in%20Windows%20Update%20troubleshooter.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EAre%20others%20seeing%20this%20same%20problem%3F%26nbsp%3B%20Suggestions%20on%20what%20to%20do%3F%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThanks%2C%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3ECharley%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1786799%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Windows%20update%20broken%20after%20latest%20update%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1786799%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CBLOCKQUOTE%3E%3CHR%20%2F%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F784946%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40charleyrich%3C%2FA%3E%26nbsp%3Bwrote%3A%3CSPAN%20style%3D%22font-family%3A%20inherit%3B%20font-size%3A%2016px%3B%22%3E%26nbsp%3B%3C%2FSPAN%3E%3CP%3EAfter%20installation%20and%20reboot%2C%20Win%20Update%20removed%20the%20message%20that%20Windows%2010%20version%202004%20was%20coming%22%20and%20%3CSTRONG%3Eshows%20a%20non%20specific%20problem%3C%2FSTRONG%3E%20in%20Windows%20Update%20troubleshooter.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CHR%20%2F%3E%3C%2FBLOCKQUOTE%3E%0A%3CP%3EHello%26nbsp%3B%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F784946%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40charleyrich%3C%2FA%3E%2C%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3EWhat%20exactly%20the%20troubleshooter%20reported%20you%20back%3F%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3ERegards.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1791481%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Windows%20update%20broken%20after%20latest%20update%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1791481%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F784946%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40charleyrich%3C%2FA%3E%2C%20ensure%20that%20these%20services%20are%20running%3A%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CUL%3E%0A%3CLI%3E%3CEM%3ECryptographic%20Services%3C%2FEM%3E%3C%2FLI%3E%0A%3CLI%3E%3CEM%3EWindows%20Update%3C%2FEM%3E%3C%2FLI%3E%0A%3CLI%3E%3CEM%3EWindows%20Update%20Medic%20Service%3C%2FEM%3E%3C%2FLI%3E%0A%3CLI%3E%3CEM%3EBackground%20Intelligent%20Transfer%20Service%3C%2FEM%3E%3C%2FLI%3E%0A%3CLI%3E%3CEM%3ERemote%20Procedure%20Call%3C%2FEM%3E%3C%2FLI%3E%0A%3CLI%3E%3CEM%3ERPC%20Endpoint%20Mapper%3C%2FEM%3E%3C%2FLI%3E%0A%3CLI%3E%3CEM%3EDCOM%20Server%20Process%20Launcher%3C%2FEM%3E%3C%2FLI%3E%0A%3C%2FUL%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3BSee%20if%20it%20makes%20any%20difference.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1792511%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Windows%20update%20broken%20after%20latest%20update%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1792511%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CBLOCKQUOTE%3E%3CHR%20%2F%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F784946%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40charleyrich%3C%2FA%3E%26nbsp%3Bwrote%3A%3CP%3EBackground%20Intelligent%20Transfer%20Service%20-%20is%20shown%20as%20NOT%20running%20and%20MANUAL%20when%20I%20open%20up%20services%2C%20yet%20when%20I%20click%20on%20it%20is%20shows%20as%20running%20with%20startup%20as%20automatic%20(delayed%20start)%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3EIs%20that%20normal%20for%20the%20there%20to%20be%20a%20discrepancy%20like%20this%3F%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3C%2FBLOCKQUOTE%3E%0A%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F784946%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40charleyrich%3C%2FA%3E%2C%20I%20haven't%20seen%20this%20problem%20earlier.%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3EI%20suggest%20you%20to%26nbsp%3Brun%20%3CSTRONG%3ESFC%20%2FSCANNOW%3C%2FSTRONG%3E%20command%20at%20%3CI%3Eadministrative%20Command%20Prompt%3C%2FI%3E%20to%20fix%20any%20possible%20file%20corruption.%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3ERegards.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1792898%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Windows%20update%20broken%20after%20latest%20update%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1792898%22%20slang%3D%22en-US%22%3EI%20had%20same%20issue%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1793115%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Windows%20update%20broken%20after%20latest%20update%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1793115%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F11684%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40Kapil%20Arya%3C%2FA%3E%26nbsp%3BUnfortunately%2C%20I%20did%20try%20that%20and%20it%20made%20no%20difference.%20Any%20other%20ideas%3F%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1794240%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Windows%20update%20broken%20after%20latest%20update%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1794240%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EHi%26nbsp%3B%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F784946%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40charleyrich%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EPerform%20an%20%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fanswers.microsoft.com%2Fen-us%2Fwindows%2Fforum%2Fwindows_10-windows_install%2Fhow-to-perform-an-in-place-upgrade-with-windows-10%2F7f0b236e-3c6c-4913-9691-c4baa2a6190a%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22noopener%20noreferrer%22%3EIn-Place%20Upgrade%3C%2FA%3E%20to%20fix%20your%20problem.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1816251%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Windows%20update%20broken%20after%20latest%20update%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1816251%22%20slang%3D%22en-US%22%3EI%20tried%20an%20in%20place%20upgrade.%20I%20downloaded%20an%20ISO%2C%20but%20the%20results%20were%20the%20same...a%20rollback%20to%201909.%3C%2FLINGO-BODY%3E
Occasional Contributor

Windows update installed KB4577671 the other day on a Win 10 64 bit version 1909 system.  

 

After installation and reboot, Win Update removed the message that Windows 10 version 2004 was coming" and shows a non specific problem in Windows Update troubleshooter. 

 

Are others seeing this same problem?  Suggestions on what to do?

 

Thanks,

 

Charley 

 

23 Replies

@charleyrich wrote: 

After installation and reboot, Win Update removed the message that Windows 10 version 2004 was coming" and shows a non specific problem in Windows Update troubleshooter. 


Hello @charleyrich,

 

What exactly the troubleshooter reported you back?

 

Regards. 

@Kapil Arya

 
Problems found
Check for Windows Update issues  Detected
 
In Details: 
Issue not present for 3 items
 
and in Detection Details:
Problem with BITS service : The requested service has already been started. System.Management.Automation.RemoteException More help is available by typing NET HELPMSG 2182. System.Management.Automation.RemoteException 
 
So, nothing really actionable.
I have tried several of the solutions shown in other Microsoft Tech notes: such as sfc /scannow  and DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth which did not help.
 
--Charley
 

@charleyrich, ensure that these services are running:

 

  • Cryptographic Services
  • Windows Update
  • Windows Update Medic Service
  • Background Intelligent Transfer Service
  • Remote Procedure Call
  • RPC Endpoint Mapper
  • DCOM Server Process Launcher

 See if it makes any difference.

@Kapil Arya 

 

Background Intelligent Transfer Service - is shown as NOT running and MANUAL when I open up services, yet when I click on it is shows as running with startup as automatic (delayed start)

 

Is that normal for the there to be a discrepancy like this? 

 

All the others services are shown in services as running.

 

--Charley 

 


@charleyrich wrote:

Background Intelligent Transfer Service - is shown as NOT running and MANUAL when I open up services, yet when I click on it is shows as running with startup as automatic (delayed start)

 

Is that normal for the there to be a discrepancy like this? 

@charleyrich, I haven't seen this problem earlier.

 

I suggest you to run SFC /SCANNOW command at administrative Command Prompt to fix any possible file corruption.

 

Regards.

I had same issue

@Kapil Arya Unfortunately, I did try that and it made no difference. Any other ideas?

 

Hi @charleyrich  

 

Perform an In-Place Upgrade to fix your problem.

I tried an in place upgrade. I downloaded an ISO, but the results were the same...a rollback to 1909.
I tried sfc /scannow and the dism restore health commands but they did not make any difference nor was any corruption found.
They were all running except the Windows Update Medic Service. I was able to start it, but not able to set it to automatic start. Even running services.msc as an admin I received access denied when I tried to set it to automatic.

@charleyrich  

 

Which is the make and model of your pc, or a detailed list of components?

It has;
ASUS Prime 370 A II motherboard
i7 9700 CPU
32GM RAM
2 Viewsonic monitors
3 Samsung SSD drives
Intel Ethernet built into MB
TP-link N PCI wireless card
Intel UHD Graphics 630 Display driver built into MB

@charleyrich  

 

Update the latest BIOS and the Chipset driver: 
https://www.asus.com/Motherboards/PRIME-Z370-A-II/HelpDesk_Download/ 

 

Disconnect any peripheral but your mouse and keyboard and try In-Place Upgrade again.

I have already updated the bios, chipset and drivers from Asus and Intel. I tried an in place with everything but the mouse, keyboard and monitor. Unfortunately, I had the same results..it got to the end and rolled back to version 1909.

@charleyrich  

 

At this point you'd better contact Asus support and be guided by them. 

I suspect it's an hardware issue.

@Spigolo 

 

It's not hardware. I have exactly the same problem on an Acer Aspire desktop PC:


Processor Intel(R) Core(TM) i5-4460 CPU @ 3.20GHz 3.20 GHz
Installed RAM 8.00 GB (7.81 GB usable)
System type 64-bit operating system, x64-based processor

 

I, too, have tried all of the above with an equal lack of success.

@RanSG4 

 

which Acer Aspire? 

please give me the exact model.

@Spigolo it is an XC0705