Thumbnails for New Uploads to Picture Library Appearing Smaller than Older Uploads

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-2149911%22%20slang%3D%22en-US%22%3EThumbnails%20for%20New%20Uploads%20to%20Picture%20Library%20Appearing%20Smaller%20than%20Older%20Uploads%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-2149911%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EWe%20upgraded%20from%20SP13%20to%20SPO%20at%20the%20start%20of%20the%20year.%20I%20have%20a%20Picture%20Library%20app%20on%20a%20modern%20Communications%20site%20where%20all%20of%20my%20old%20pictures%20from%20SP13%20migrated%20with%20big%2C%20full-res%20thumbnails%20in%20Tiles%20library%20views.%20But%20all%20new%20uploads%20to%20this%20library%20native%20to%20SPO%20are%20displaying%20smaller%2C%20compressed%2C%20and%20blurry.%20I've%20been%20searching%20for%20answers%20for%20more%20than%20a%20month%20with%20no%20luck%2C%20and%20hoping%20someone%20who%20has%20encountered%20this%20previously%20may%20be%20able%20to%20help%20me%20sort%20it%20out.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSTRONG%3EScreenshot%3A%26nbsp%3B%3C%2FSTRONG%3ETiles%20view%20of%20my%20Picture%20Library%20with%20example%20low-res%20and%20high-res%20thumbnails.%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSPAN%20class%3D%22lia-inline-image-display-wrapper%20lia-image-align-inline%22%20image-alt%3D%22Thumbnails%20in%20Tiles%20View.png%22%20style%3D%22width%3A%20400px%3B%22%3E%3CIMG%20src%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fimage%2Fserverpage%2Fimage-id%2F256078i8CE206BA893ECEF8%2Fimage-size%2Fmedium%3Fv%3D1.0%26amp%3Bpx%3D400%22%20role%3D%22button%22%20title%3D%22Thumbnails%20in%20Tiles%20View.png%22%20alt%3D%22Thumbnails%20in%20Tiles%20View.png%22%20%2F%3E%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThe%20only%20difference%20I%20can%20spot%20between%20the%20images%20that%20work%20as%20desired%20and%20the%20ones%20that%20don't%20appears%20to%20be%20a%26nbsp%3B%3CSTRONG%3EDimensions%26nbsp%3B%3C%2FSTRONG%3Eproperty%20in%20the%20info%20pane%20for%20all%20the%20old%2C%20migrated%20images%20-%20that's%20missing%20for%20the%20recent%20uploads.%20They're%20all%20JPG%20in%20the%20150-250kb%20file%20size%20range%2C%20600x250px.%20Downloading%20a%20copy%20of%20an%20image%20with%20the%20larger%20thumbnail%20and%20re-uploading%20it%20to%20the%20same%20library%20with%20a%20new%20name%20renders%20it%20in%20the%20smaller%2C%20blurry%20thumbnail.%20My%20working%20suspicion%20is%20that%20the%20new%20SPO%20library%20isn't%20creating%2Fimporting%20this%20Dimensions%20property%20on%20upload%2C%20the%20library%20is%20using%20that%20property%20to%20inform%20how%20it%20renders%20the%20thumbnails%2C%20and%20with%20it%20missing%20it's%20unable%20to%20create%20those%20higher-quality%20thumbnails%20we%20want.%20And%20I%20can't%20find%20any%20info%20on%20the%20web%20detailing%20how%20I%20can%20get%20that%20Dimensions%20property%20back%20for%20new%20uploads.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSTRONG%3EScreenshot%3A%20%3C%2FSTRONG%3EDetails%20Pane%20for%20an%20older%20(high-res)%20and%20a%20newer%20(low-res)%20image%20with%20the%20Dimensions%20property%20missing%20in%20the%20newer%20one.%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSPAN%20class%3D%22lia-inline-image-display-wrapper%20lia-image-align-inline%22%20image-alt%3D%22Info%20Panel%20with%20and%20without%20Dimensions.png%22%20style%3D%22width%3A%20400px%3B%22%3E%3CIMG%20src%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fimage%2Fserverpage%2Fimage-id%2F256079iE79CA3A3B787CA72%2Fimage-size%2Fmedium%3Fv%3D1.0%26amp%3Bpx%3D400%22%20role%3D%22button%22%20title%3D%22Info%20Panel%20with%20and%20without%20Dimensions.png%22%20alt%3D%22Info%20Panel%20with%20and%20without%20Dimensions.png%22%20%2F%3E%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%E2%80%83%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSTRONG%3EI've%20also%20unsuccessfully%20tried%3A%3C%2FSTRONG%3E%3C%2FP%3E%3CUL%3E%3CLI%3EUploading%20these%20images%20to%20a%20standard%20Document%20Library%20as%20documents.%20They%20render%20in%20Tiles%20views%20with%20the%20smaller%20thumbnail%20and%20no%20Dimensions%20property.%3C%2FLI%3E%3CLI%3EAdding%20the%20Picture%20content%20type%20to%20a%20standard%20Document%20Library%20and%20uploading%20these%20images%20as%20pictures.%20They%20render%20in%20Tiles%20views%20with%20the%20smaller%20thumbnail%20and%20no%20Dimensions%20property.%3C%2FLI%3E%3CLI%3EFlipping%20the%20library%20from%20Modern%20back%20to%20Classic%2C%20which%20delivers%20the%20same%20square%2C%20cropped%2C%20and%20zoomed%20in%20classic%20thumbnail%20we're%20used%20to%20from%20SP13%20(much%20worse).%20Restoring%20to%20Modern%20returned%20the%20same%20mix%20of%20low-res%20(recent%20uploads)%20and%20high-res%20(pre-migration%20uploads)%20thumbnails.%3C%2FLI%3E%3C%2FUL%3E%3CP%3EIdeally%20I%20need%20a%20solution%20that%20requires%20no%20code%20(e.g.%2C%20no%20PowerShell)%20so%20I%20can%20offer%20a%20sustainable%2C%20self-service%20solution%20for%20my%20users.%20Anything%20a%20Site%20Collection%20Administrator%20can%20do%20via%20the%20GUI%20is%20fine.%26nbsp%3B%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3E%3C%2FP%3E%3CP%3EThanks%20for%20any%20help%2Fideas%20you%20can%20offer!%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-2149911%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3EDocument%20Library%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3CLINGO-LABEL%3EFiles%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3CLINGO-LABEL%3ESharePoint%20Online%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-2150494%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Thumbnails%20for%20New%20Uploads%20to%20Picture%20Library%20Appearing%20Smaller%20than%20Older%20Uploads%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-2150494%22%20slang%3D%22en-US%22%3ELately%20I've%20noticed%20a%20change%20with%20a%20lot%20of%20images%20displaying%20in%20SPO%20modern%20sites.%20Lots%20of%20images%20get%20loaded%20from%20%2Fapi%2Fsp2.1%2F...%20etc.%20loading%20a%20thumbnail%20from%20the%20driveitem%20object%20just%20like%20the%20graph%20endpoint%20supports.%20I%20see%20this%20also%20happening%20in%20the%20hero%20web%20part%20for%20instance%20or%20in%20the%20news%20web%20parts.%20Also%20banners%20on%20pages%20loads%20the%20same%20way.%20At%20the%20end%20of%20these%20calls%20the%20size%20of%20the%20image%20gets%20specified%20and%20in%20some%20cases%20I%20have%20noticed%20these%20are%20pretty%20small%2C%20resulting%20in%20blurry%20images.%20%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3ECan%20you%20inspect%20from%20the%20browser%20what%20the%20image%20URL%20is%20and%20check%20if%20it%20is%20loaded%20from%20url%20through%20%2Fapi%2Fsp2.1%20%3F%3C%2FLINGO-BODY%3E
New Contributor

We upgraded from SP13 to SPO at the start of the year. I have a Picture Library app on a modern Communications site where all of my old pictures from SP13 migrated with big, full-res thumbnails in Tiles library views. But all new uploads to this library native to SPO are displaying smaller, compressed, and blurry. I've been searching for answers for more than a month with no luck, and hoping someone who has encountered this previously may be able to help me sort it out.

 

Screenshot: Tiles view of my Picture Library with example low-res and high-res thumbnails.

Thumbnails in Tiles View.png

 

The only difference I can spot between the images that work as desired and the ones that don't appears to be a Dimensions property in the info pane for all the old, migrated images - that's missing for the recent uploads. They're all JPG in the 150-250kb file size range, 600x250px. Downloading a copy of an image with the larger thumbnail and re-uploading it to the same library with a new name renders it in the smaller, blurry thumbnail. My working suspicion is that the new SPO library isn't creating/importing this Dimensions property on upload, the library is using that property to inform how it renders the thumbnails, and with it missing it's unable to create those higher-quality thumbnails we want. And I can't find any info on the web detailing how I can get that Dimensions property back for new uploads.

 

Screenshot: Details Pane for an older (high-res) and a newer (low-res) image with the Dimensions property missing in the newer one.

Info Panel with and without Dimensions.png

I've also unsuccessfully tried:

  • Uploading these images to a standard Document Library as documents. They render in Tiles views with the smaller thumbnail and no Dimensions property.
  • Adding the Picture content type to a standard Document Library and uploading these images as pictures. They render in Tiles views with the smaller thumbnail and no Dimensions property.
  • Flipping the library from Modern back to Classic, which delivers the same square, cropped, and zoomed in classic thumbnail we're used to from SP13 (much worse). Restoring to Modern returned the same mix of low-res (recent uploads) and high-res (pre-migration uploads) thumbnails.

Ideally I need a solution that requires no code (e.g., no PowerShell) so I can offer a sustainable, self-service solution for my users. Anything a Site Collection Administrator can do via the GUI is fine. 

Thanks for any help/ideas you can offer!

4 Replies
Lately I've noticed a change with a lot of images displaying in SPO modern sites. Lots of images get loaded from /api/sp2.1/... etc. loading a thumbnail from the driveitem object just like the graph endpoint supports. I see this also happening in the hero web part for instance or in the news web parts. Also banners on pages loads the same way. At the end of these calls the size of the image gets specified and in some cases I have noticed these are pretty small, resulting in blurry images.

Can you inspect from the browser what the image URL is and check if it is loaded from url through /api/sp2.1 ?

Hi @Robert Schouten - Thank you for your response! 

Inspecting a full-res thumbnail alongside one that's not behaving as expected, I see both coming from the same https://[domain].sharepoint.com/_api/v2.1/drives/ directory.

If you inspect the url, you should see a size parameter. In some circumstances the size is a little bit low, causing blurry pictures.
Thanks again for your help, Robert. I'm inspecting both URLs and I see a size specified in the style of the img tag but the only URL parameter that could be relevant looks the same for both a larger and smaller image (content?prefer=noredirect%2Cclosestavailablesize).

The IMG tags have different sizes specified their style properties, but even there I have no clue how to reconfigure my library to make new uploads the same size as the larger migrated thumbnails (let alone fix this from happening for future uploads).

Full tags below in case it helps with any future suggestions.

SMALL THUMBNAIL: <img alt="" class="image_3cf30bc1 thumbnail_a3c4364b" src="https://[DOMAIN]/_api/v2.1/drives/b!bhKsjW1n4Eu41ey9m4C1FxfyiszxVqpCvWKTgN1hACmqrAFOpRlfR5sbFOObPbHH/items/01UIYPQACBDQRF4UEPVRAI3BASVMFMEINP/thumbnails/0/c176x171/content?prefer=noredirect%2Cclosestavailablesize&amp;cb=%22%7B5E221C41%2D8F50%2D40AC%2D8D84%2D12AB0AC221AF%7D%2C3%22" style="width: 176px; height: 73.48px;">

LARGE THUMBNAIL: <img alt="" class="image_3cf30bc1 thumbnail_a3c4364b" src="https://[DOMAIN]/_api/v2.1/drives/b!bhKsjW1n4Eu41ey9m4C1FxfyiszxVqpCvWKTgN1hACmqrAFOpRlfR5sbFOObPbHH/items/01UIYPQABKP3SSIEFJCJA3M4AZN4KVVIL2/thumbnails/0/c411x171/content?prefer=noredirect%2Cclosestavailablesize&amp;cb=%22%7B24E57E2A%2DA910%2D4112%2DB670%2D196F155AA17A%7D%2C11%22" style="width: 410.4px; height: 171px;">