Forum Discussion
Hello screen and forgotten password
Wygląda na to, że problem wynika z desynchronizacji między Windows Hello (lokalnym PIN-em/hasłem) a hasłem konta Microsoft. Na szczęście taka sytuacja nie wymaga czystej instalacji systemu, a dane na urządzeniu są bezpieczne.
Po zmianie hasła konta Microsoft online urządzenie musi się zalogować przynajmniej raz, aby pobrać nowe dane logowania. Dopóki to nie nastąpi, Windows Hello nadal używa lokalnych, wcześniejszych danych.
Poniżej kilka sprawdzonych metod rozwiązania problemu:
1. Logowanie offline przy użyciu starego hasła lub PIN-u
Windows Hello korzysta z lokalnych danych zapisanych na urządzeniu.
Jeśli zmieniono tylko hasło konta Microsoft, to poprzednie hasło lub PIN nadal powinny działać.
Kroki:
Odłącz komputer od internetu (Wi-Fi / kabel)
Na ekranie logowania wybierz Opcje logowania
Wybierz PIN lub Hasło
Wpisz stare hasło
2. Uruchomienie systemu w trybie awaryjnym
W trybie awaryjnym Windows nie używa PIN-u, tylko wymusza logowanie hasłem konta Microsoft.
To często rozwiązuje problem natychmiast.
Kroki:
Na ekranie logowania wybierz Zasilanie → Uruchom ponownie, trzymając Shift
Rozwiąż problemy → Opcje zaawansowane → Ustawienia uruchamiania → Uruchom ponownie
Wybierz 4 – Tryb awaryjny
Zaloguj się nowym hasłem konta Microsoft
Po ponownym uruchomieniu w trybie normalnym logowanie powinno działać poprawnie.
3. Sprawdzenie urządzenia na stronie Microsoft
Na innym komputerze lub telefonie wejdź na:
https://account.microsoft.com/devices
Wybierz problematyczne urządzenie i sprawdź, czy dostępne są opcje:
Usuń urządzenie
Znajdź moje urządzenie
Usunięcie urządzenia z konta czasem wymusza ponowną synchronizację danych logowania przy kolejnym uruchomieniu.
4. Dysk resetowania hasła, nie jest potrzebny
Mechanizm "dysku resetowania hasła" dotyczył dawnych kont lokalnych.
Dla kont Microsoft ta funkcja nie ma zastosowania, więc niczego nie przegapiłeś.
5. Czysta instalacja to ostateczność
Tego typu problem prawie zawsze da się rozwiązać bez reinstalacji systemu.
Czysta instalacja powinna być rozważana tylko wtedy, gdy system jest uszkodzony — a z opisu wynika, że nie jest.
Urządzenie nie jest uszkodzone.
To typowy problem z niespójnymi danymi logowania między Windows Hello a kontem Microsoft.
Najczęściej pomaga logowanie w trybie awaryjnym przy użyciu nowego hasła.
Daj proszę znać, czy któraś z metod pomogła. Jeśli problem nadal występuje, opisz dokładnie, co widzisz na ekranie logowania — wtedy podpowiem kolejne kroki.