Microsoft Teams Background Effects Option not Showing

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-2861579%22%20slang%3D%22en-US%22%3EMicrosoft%20Teams%20Background%20Effects%20Option%20not%20Showing%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-2861579%22%20slang%3D%22en-US%22%3EHi.%20So%20lately%20I've%20been%20having%20this%20annoying%20problem%20because%20the%20background%20effects%20option%20on%20my%20Teams%20suddenly%20didn't%20show%20up.%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3EI%20always%20had%20it%20because%20I%20did%20use%20it%20before%20all%20the%20time%2C%20and%20then%20suddenly%2C%20it's%20gone.%20It's%20badly%20needed%20in%20my%20school%20and%20I%20don't%20know%20how%20to%20fix%20it.%20I%20don't%20know%20if%20it's%20because%20I%20might%20have%20changed%20some%20settings%20in%20my%20computer.%20I%20do%20not%20know.%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3EMy%20laptop%20meets%20all%20the%20requirements%20for%20Teams%20and%20as%20I've%20said%2C%20I%20had%20tried%20using%20the%20Background%20effects%20before%20though%20now%20I'm%20not%20entirely%20sure%20what%20causes%20it%20to%20not%20be%20there%20because%20I'm%20not%20that%20techy.%20Please%20help.%20Please.%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-2861579%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3EMicrosoft%20Teams%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E
Visitor
Hi. So lately I've been having this annoying problem because the background effects option on my Teams suddenly didn't show up.

I always had it because I did use it before all the time, and then suddenly, it's gone. It's badly needed in my school and I don't know how to fix it. I don't know if it's because I might have changed some settings in my computer. I do not know.

My laptop meets all the requirements for Teams and as I've said, I had tried using the Background effects before though now I'm not entirely sure what causes it to not be there because I'm not that techy. Please help. Please.
1 Reply
Hi! Is the option to apply background effects missing for you in both the desktop and web apps? If it's desktop only- try clearing the cache (by deleting the files in these locations)
• %AppData%\Microsoft\teams\application cache\cache
• %AppData%\Microsoft\teams\blob_storage
• %AppData%\Microsoft\teams\databases
• %AppData%\Microsoft\teams\cache
• %AppData%\Microsoft\teams\gpucache
• %AppData%\Microsoft\teams\Indexeddb
• %AppData%\Microsoft\teams\Local Storage
• %AppData%\Microsoft\teams\tmp

If that doesn't work - try the trick from this thread: https://answers.microsoft.com/en-us/msteams/forum/all/show-background-effects-option-has-disappeared...

That forum is specifically for Teams issues, so you'll be able to get further help there :)