How do you troubleshoot SxS Stack on Windows 7 Desktops?

Contributor

We have a custom Windows 7 image and the agents that install the SxS stack are installing it successfully but it never registers in qwinsta.  Get-RdsSessionHost shows SxSStackListenerNotReady.

 

I have followed the instructions multiple times for installing the agents and removed/reinstalled the SxSStack component. There is a reference to an enableSxS PowerShell script in the troubleshooting documentation but that is not available any longer, does anyone have a copy of that old script?

 

SessionHostName : WVD-W7-P1-1
TenantGroupName : Default Tenant Group
HostPoolName : W7-P1
AllowNewSession : True
Sessions : 1
LastHeartBeat : 11/14/2019 18:36:58
AgentVersion : 1.0.1486.900
AssignedUser :
OsVersion : 6.1.7601
SxSStackVersion : rdp-sxs190905003
Status : SxSStackListenerNotReady
UpdateState : Succeeded
LastUpdateTime : 11/14/2019 18:26:52
UpdateErrorMessage :

 

C:\Windows\system32>qwinsta
SESSIONNAME USERNAME ID STATE TYPE DEVICE
services 0 Disc
console 1 Conn
>rdp-tcp#0 XXXXX  2 Active rdpwd
rdp-tcp 65536 Listen

12 Replies

@AndrewPhebus  I had this same issue and it ended up being that I hadn't enabled RDP 8.0 per the Win7 WVD instructions...

@TexasZ07 

Thank you for the input!  I have it set in local GPO as the article describes on the VM to enable it.  Do you know if it is a registry key I can check?  Also was your VM Win 7 Pro or Enterprise? 

Hi @AndrewPhebus ,

 

The old document for enabling SxS no longer applies for how the stack in installed today.  If this is still an issue for you can send me this information;The contents of these regkeys:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\RDInfraAgent\SxsStack

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\WinStations\rdp-sxs191031003

 

thanks,

-al

 

@AndrewPhebus Mine is Enterprise, I was under the understanding that only Ent was supported. Not sure about the registry keys. Enabling RDP8 fixed it on one but now I have another that I can't get to enable. I have a case open with MS.

@alhenriq_ms Here's mine if you're interested:

 

SxSStack:

 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\RDInfraAgent\SxsStack]
"PreviousVersion"=""
"CurrentVersion"="rdp-sxs190927002"
"rdp-sxs190927002"="C:\\Program Files\\Microsoft RDInfra\\SxSStack-1.0.1909.27002.msi"
"StackHealthStatus"=dword:00000003

 

 

rdp-sxs:

 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\WinStations\rdp-sxs190927002]
"ListenerStatus"="Active"
"AudioEnumeratorDll"="rdpendp.dll"
"Callback"=dword:00000000
"CallbackNumber"=""
"CdClass"=dword:00000000
"CdDLL"=""
"CdFlag"=dword:00000000
"CdName"=""
"CfgDll"="RDPCFGEX.DLL"
"ColorDepth"=dword:00000005
"Comment"=""
"Domain"=""
"DrawGdiplusSupportLevel"=dword:00000001
"fAllowSecProtocolNegotiation"=dword:00000001
"fAutoClientDrives"=dword:00000001
"fAutoClientLpts"=dword:00000001
"fDisableAudioCapture"=dword:00000000
"fDisableCam"=dword:00000000
"fDisableCcm"=dword:00000000
"fDisableCdm"=dword:00000000
"fDisableClip"=dword:00000000
"fDisableCpm"=dword:00000000
"fDisableEncryption"=dword:00000001
"fDisableExe"=dword:00000000
"fDisableLPT"=dword:00000000
"fEnableWinStation"=dword:00000001
"fForceClientLptDef"=dword:00000001
"fHomeDirectoryMapRoot"=dword:00000000
"fInheritAutoClient"=dword:00000001
"fInheritAutoLogon"=dword:00000001
"fInheritCallback"=dword:00000000
"fInheritCallbackNumber"=dword:00000001
"fInheritColorDepth"=dword:00000000
"fInheritInitialProgram"=dword:00000001
"fInheritMaxDisconnectionTime"=dword:00000001
"fInheritMaxIdleTime"=dword:00000001
"fInheritMaxSessionTime"=dword:00000001
"fInheritReconnectSame"=dword:00000001
"fInheritResetBroken"=dword:00000001
"fInheritSecurity"=dword:00000000
"fInheritShadow"=dword:00000001
"fLogonDisabled"=dword:00000000
"fPromptForPassword"=dword:00000000
"fReconnectSame"=dword:00000000
"fResetBroken"=dword:00000000
"fReverseConnectMode"=dword:00000001
"fUseDefaultGina"=dword:00000000
"InitialProgram"=""
"InputBufferLength"=dword:00000800
"InteractiveDelay"=dword:00000032
"KeepAliveTimeout"=dword:00000000
"KeyboardLayout"=dword:00000000
"LanAdapter"=dword:00000000
"MaxConnectionTime"=dword:00000000
"MaxDisconnectionTime"=dword:00000000
"MaxIdleTime"=dword:00000000
"MaxInstanceCount"=dword:ffffffff
"MinEncryptionLevel"=dword:00000002
"NWLogonServer"=""
"OutBufCount"=dword:00000006
"OutBufDelay"=dword:00000064
"OutBufLength"=dword:00000212
"Password"=""
"PdClass"=dword:00000002
"PdDLL"="tdtcp"
"PdFlag"=dword:0000004e
"PdName"="tcp"
"PortNumber"=dword:00000d3e
"SecurityLayer"=dword:00000002
"SelectNetworkDetect"=dword:00000001
"SelectTransport"=dword:00000002
"Shadow"=dword:00000001
"UserAuthentication"=dword:00000001
"Username"=""
"WdFlag"=dword:00000036
"WdName"="Microsoft RDP 8.0"
"WdPrefix"="SXS190927002"
"WebSocketListenerPort"=dword:00000d3b
"WebSocketTlsListenerPort"=dword:00000d40
"WFProfilePath"=""
"WorkDirectory"=""
"SxSStackType"=dword:00000003
"ReverseConnectionPipeName"="RDPRECCONNamedPipeServer_rdp-sxs190927002"
"TerminalClassGUID"="{24656d38-a446-45d2-a0b9-7599bedb0044}"
"LoadableProtocol_Object"="{24656d38-a446-45d2-a0b9-7599bedb006f}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\WinStations\rdp-sxs190927002\TSMMRemotingAllowedApps]
"ehshell.exe"=dword:00000002

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\WinStations\rdp-sxs190927002\VideoRemotingWindowNames]
"AGFullScreenWinClass"="*"
"EVRVideoHandler"="*"
"MacromediaFlashPlayerActiveX"="*"
"MicrosoftSilverlight"="*"
"ShockwaveFlashFullScreen"="*"

 

@alhenriq_ms 

Here are the reg exports requested, any help is greatly appreciated.

 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\RDInfraAgent\SxsStack]
"PreviousVersion"=""
"CurrentVersion"="rdp-sxs190927002"
"rdp-sxs190927002"="C:\\Program Files\\Microsoft RDInfra\\SxSStack-1.0.1909.27002.msi"
"StackHealthStatus"=dword:00000003

 

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\WinStations\rdp-sxs190927002]
"ListenerStatus"="Active"
"AudioEnumeratorDll"="rdpendp.dll"
"Callback"=dword:00000000
"CallbackNumber"=""
"CdClass"=dword:00000000
"CdDLL"=""
"CdFlag"=dword:00000000
"CdName"=""
"CfgDll"="RDPCFGEX.DLL"
"ColorDepth"=dword:00000005
"Comment"=""
"Domain"=""
"DrawGdiplusSupportLevel"=dword:00000001
"fAllowSecProtocolNegotiation"=dword:00000001
"fAutoClientDrives"=dword:00000001
"fAutoClientLpts"=dword:00000001
"fDisableAudioCapture"=dword:00000000
"fDisableCam"=dword:00000000
"fDisableCcm"=dword:00000000
"fDisableCdm"=dword:00000000
"fDisableClip"=dword:00000000
"fDisableCpm"=dword:00000000
"fDisableEncryption"=dword:00000001
"fDisableExe"=dword:00000000
"fDisableLPT"=dword:00000000
"fEnableWinStation"=dword:00000001
"fForceClientLptDef"=dword:00000001
"fHomeDirectoryMapRoot"=dword:00000000
"fInheritAutoClient"=dword:00000001
"fInheritAutoLogon"=dword:00000001
"fInheritCallback"=dword:00000000
"fInheritCallbackNumber"=dword:00000001
"fInheritColorDepth"=dword:00000000
"fInheritInitialProgram"=dword:00000001
"fInheritMaxDisconnectionTime"=dword:00000001
"fInheritMaxIdleTime"=dword:00000001
"fInheritMaxSessionTime"=dword:00000001
"fInheritReconnectSame"=dword:00000001
"fInheritResetBroken"=dword:00000001
"fInheritSecurity"=dword:00000000
"fInheritShadow"=dword:00000001
"fLogonDisabled"=dword:00000000
"fPromptForPassword"=dword:00000000
"fReconnectSame"=dword:00000000
"fResetBroken"=dword:00000000
"fReverseConnectMode"=dword:00000001
"fUseDefaultGina"=dword:00000000
"InitialProgram"=""
"InputBufferLength"=dword:00000800
"InteractiveDelay"=dword:00000032
"KeepAliveTimeout"=dword:00000000
"KeyboardLayout"=dword:00000000
"LanAdapter"=dword:00000000
"MaxConnectionTime"=dword:00000000
"MaxDisconnectionTime"=dword:00000000
"MaxIdleTime"=dword:00000000
"MaxInstanceCount"=dword:ffffffff
"MinEncryptionLevel"=dword:00000002
"NWLogonServer"=""
"OutBufCount"=dword:00000006
"OutBufDelay"=dword:00000064
"OutBufLength"=dword:00000212
"Password"=""
"PdClass"=dword:00000002
"PdDLL"="tdtcp"
"PdFlag"=dword:0000004e
"PdName"="tcp"
"PortNumber"=dword:00000d3e
"SecurityLayer"=dword:00000002
"SelectNetworkDetect"=dword:00000001
"SelectTransport"=dword:00000002
"Shadow"=dword:00000001
"UserAuthentication"=dword:00000001
"Username"=""
"WdFlag"=dword:00000036
"WdName"="Microsoft RDP 8.0"
"WdPrefix"="SXS190927002"
"WebSocketListenerPort"=dword:00000d3b
"WebSocketTlsListenerPort"=dword:00000d40
"WFProfilePath"=""
"WorkDirectory"=""
"SxSStackType"=dword:00000003
"ReverseConnectionPipeName"="RDPRECCONNamedPipeServer_rdp-sxs190927002"
"TerminalClassGUID"="{24656d38-a446-45d2-a0b9-7599bedb0044}"
"LoadableProtocol_Object"="{24656d38-a446-45d2-a0b9-7599bedb006f}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\WinStations\rdp-sxs190927002\TSMMRemotingAllowedApps]
"ehshell.exe"=dword:00000002

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Terminal Server\WinStations\rdp-sxs190927002\VideoRemotingWindowNames]
"AGFullScreenWinClass"="*"
"EVRVideoHandler"="*"
"MacromediaFlashPlayerActiveX"="*"
"MicrosoftSilverlight"="*"
"ShockwaveFlashFullScreen"="*"

 

@TexasZ07 

Thanks!  I have a case open as well as Sev A and have only gotten an email back that they will look into it.  Any traction on yours?

@AndrewPhebus I exchanged emails with the queue manager on Friday and was informed they were inundated with WVD calls and they couldn't give me a reliable ETA on someone working with me. Hoping to get somewhere today...

@AndrewPhebus 

I made some headway on this finally. I had a Windows Update that was failing (4516065) and I read that to install that you had to have 4490628, 4474419, and 4516655 first. I had 4474419 already, but not the other two and they weren't showing in Windows Update. So I downloaded the other two from the Catalog and installed them and then manually installed 4516065 and rebooted and the SxS Stack for WVD worked immediately. This has worked on 2 separate Win7 machines so far.

My Issue ended up being the Windows 7 Professional cannot join WVD.  I was successful in completing an in-place upgrade from Windows 7 Professional to Enterprise then Sysprep a custom image and automating the pool deployment from the custom image.

 

 

Cause: There was a typo made when the credentials were entered in the Azure Resource Manager template interface fixes.

Fix: Take one of the following actions to resolve.

Manually add the VMs to a domain.
Redeploy the template once credentials have been confirmed. See Create a host pool with PowerShell.
Join VMs to a domain using a template with Joins an existing Windows VM to AD Domain.

@Lewis-HThanks, but that wasnt my issue, my issue was solved by upgrading to Enterprise Win 7.  I never had an issue with domain join.