SOLVED

Windows 11 Start menu, explorer and right click doesn´t work after sysprep /audit /generalize

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-3265947%22%20slang%3D%22es-ES%22%3EWindows%2011%20Start%20menu%2C%20explorer%20and%20right%20click%20doesn't%20work%20after%20sysprep%20%2Faudit%20%2Fgeneralize%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-3265947%22%20slang%3D%22es-ES%22%3E%3CP%3EHi%2C%20my%20problem%20is%20that%20I%20made%20a%20fresh%20install%2C%20boot%20into%20audit%20mode%20with%20CTRL%2BSHIFT%2BF3%2C%20install%20drivers%2C%20then%20I%20use%20Sysprep%20with%20%2Faudit%20%2Fgenerlize%2C%20when%20I%20boot%20in%20Audit%20mode%2C%20the%20start%20menu%2C%20the%20explorer%20and%20the%20right%20click%20doesn't%20work%2C%20this%20happened%20to%20someone%3F%20Thanks%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EHello%2C%20my%20problem%20is%20that%20I%20perform%20a%20new%20installation%20of%20Windows%2011%2C%20I%20enter%20audit%20mode%20with%20CTRL%2BSHIFT%2BF3%2C%20I%20install%20drivers%20and%20then%20I%20use%20Sysprep%20with%20%2Faudit%20%2Fgeneralize%2C%20when%20I%20raise%20the%20audit%20mode%20again%2C%20the%20startup%2C%20the%20file%20explorer%20or%20the%20right%20click%20does%20not%20work%20for%20me%2C%20did%20someone%20happen%3F%20from%20now%20thank%20you%20very%20much%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSPAN%20class%3D%22lia-inline-image-display-wrapper%20lia-image-align-inline%22%20image-alt%3D%22It%20look%20like%20this%22%20style%3D%22width%3A%20999px%3B%22%3E%3CIMG%20src%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fimage%2Fserverpage%2Fimage-id%2F358351iA0B787A4768CF41C%2Fimage-size%2Flarge%3Fv%3Dv2%26amp%3Bpx%3D999%22%20role%3D%22button%22%20title%3D%2220220324_211702.jpg%22%20alt%3D%22It%20look%20like%20this%22%20%2F%3E%3CSPAN%20class%3D%22lia-inline-image-caption%22%20onclick%3D%22event.preventDefault()%3B%22%3EIt%20look%20like%20this%3C%2FSPAN%3E%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-3265947%22%20slang%3D%22es-ES%22%3E%3CLINGO-LABEL%3EDeployment%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-3302454%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Windows%2011%20Start%20menu%2C%20explorer%20and%20right%20click%20doesn%C2%B4t%20work%20after%20sysprep%20%2Faudit%20%2Fgeneralize%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-3302454%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F1253400%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40JMGonzalez1881%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fwindows-hardware%2Fmanufacture%2Fdesktop%2Fsystem-builder-deployment%3Fview%3Dwindows-11%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22noopener%20noreferrer%22%3EWindows%2011%20image%20creation%20for%20OEMs%20%7C%20Microsoft%20Docs%3C%2FA%3E%3CBR%20%2F%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fgo.microsoft.com%2Ffwlink%2F%3Flinkid%3D2173766%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22noopener%20noreferrer%22%3Ehttps%3A%2F%2Fgo.microsoft.com%2Ffwlink%2F%3Flinkid%3D2173766%3C%2FA%3E%3C%2FP%3E%3CDIV%3EImages.zip%5CImages%5CWindows%5CUnattend%5CExplorer.ps1%3C%2FDIV%3E%3CP%3E%3CBR%20%2F%3EAdd-AppxPackage%20-Register%20-DisableDevelopmentMode%20C%3A%5Cwindows%5CSystemApps%5CMicrosoft.Windows.StartMenuExperienceHost_cw5n1h2txyewy%5Cappxmanifest.xml%3CBR%20%2F%3EAdd-AppxPackage%20-Register%20-DisableDevelopmentMode%20C%3A%5Cwindows%5CSystemApps%5CMicrosoftWindows.Client.CBS_cw5n1h2txyewy%5CAppxManifest.xml%3CBR%20%2F%3EC%3A%5Cwindows%5CSystem32%5Ctaskkill.exe%20%2FF%20%2FIM%20explorer.exe%3CBR%20%2F%3EC%3A%5Cwindows%5Cexplorer.exe%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3E%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
New Contributor

Hi, my problem is that I made a fresh install, boot into audit mode with CTRL+SHIFT+F3, install drivers, then I use Sysprep with /audit /generlize, when I boot in Audit mode, the start menu, the explorer and the right click doesn´t work, this happened to someone? Thanks

 

Hola, mi problema es que realizo una instalación nueva de Windows 11, entro a modo auditoria con CTRL+SHIFT+F3, instalo drivers y luego uso Sysprep con /audit /generalize, cuando vuelvo a levantar el modo auditoria, no me funciona el inicio, el explorador de archivos ni tampoco el clic derecho, a alguien le pasó? desde ya muchas gracias

 

It look like thisIt look like this

 

1 Reply
best response confirmed by JMGonzalez1881 (New Contributor)
Solution

@JMGonzalez1881 

Windows 11 image creation for OEMs | Microsoft Docs
https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2173766

Images.zip\Images\Windows\Unattend\Explorer.ps1


Add-AppxPackage -Register -DisableDevelopmentMode C:\windows\SystemApps\Microsoft.Windows.StartMenuExperienceHost_cw5n1h2txyewy\appxmanifest.xml
Add-AppxPackage -Register -DisableDevelopmentMode C:\windows\SystemApps\MicrosoftWindows.Client.CBS_cw5n1h2txyewy\AppxManifest.xml
C:\windows\System32\taskkill.exe /F /IM explorer.exe
C:\windows\explorer.exe