LAN/Wifi disconnection with Event Id 8033 and 2505 at the same time.

New Contributor

Hi Guys,

 

I have recently noticed that windows 11 keeps disconnecting from the internet. This happens in both the cases WIFI or LAN. Each time this happens I have noticed this two specific event happen on the event viewer Event Id: 8033 and Event Id: 2505.

 

 

Log Name: System
Source: BROWSER
Date: 7/24/2022 4:58:32 PM
Event ID: 8033
Task Category: None
Level: Information
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: DESKTOP-R
Description:
The browser has forced an election on network \Device\NetBT_Tcpip_{HEX} because a master browser was stopped.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="BROWSER" />
<EventID Qualifiers="16384">8033</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>4</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2022-07-24T11:28:32.2150901Z" />
<EventRecordID>101117</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="10768" ThreadID="0" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>DESKTOP-R</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>\Device\NetBT_Tcpip_{HEX}</Data>
</EventData>
</Event>

 

Log Name: System
Source: Server
Date: 7/24/2022 4:58:53 PM
Event ID: 2505
Task Category: None
Level: Error
Keywords: Classic
User: N/A
Computer: DESKTOP-R
Description:
The server could not bind to the transport \Device\NetBT_Tcpip_{HEX} because another computer on the network has the same name. The server could not start.
Event Xml:
<Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
<System>
<Provider Name="Server" />
<EventID Qualifiers="49152">2505</EventID>
<Version>0</Version>
<Level>2</Level>
<Task>0</Task>
<Opcode>0</Opcode>
<Keywords>0x80000000000000</Keywords>
<TimeCreated SystemTime="2022-07-24T11:28:53.9668032Z" />
<EventRecordID>101118</EventRecordID>
<Correlation />
<Execution ProcessID="4592" ThreadID="0" />
<Channel>System</Channel>
<Computer>DESKTOP-R</Computer>
<Security />
</System>
<EventData>
<Data>\Device\NetBT_Tcpip_{HEX}</Data>
<Binary>34000000</Binary>
</EventData>
</Event>

 

This was happens every few mins and I get disconnected from the internet. This happened issue comes and goes with the update. Happened few months back(April/May) and now July. 

 

I have tried to find any fix on the internet with no result. 

 

Thank you,

 

3 Replies
Try open start and search for feedback and open the Feedback Hub app and report this issue.
Try performing Clean Boot and see if the problem persists?
Have a look at:
https://support.microsoft.com/en-us/topic/how-to-perform-a-clean-boot-in-windows-da2f9573-6eec-00ad-...
Hi Reza_Ameri,

Thank you for the reply. I did some troubleshooting by removing different software and found that one of the distribution managers(Origin) was the cause. After removing it, I have not yet disconnected from the internet.
I will keep you posted if it happens again in the future.

Thank you.
Thank you for the update.
In any case, make sure report this in the Feedback Hub app and also you may share the name of the distribution manager.