SOLVED

How do I change the Windows 11 startup sound?

Copper Contributor

I am unable to change the startup sound on WIndows 11. How do I change it?

 

I have already changed the registry and was able to change the startup sound to the one I want. However it's still using the default Windows system sound

7 Replies

@Alabamatom1963 

 

Thanks for the info, but already tried all this.

The sounds must be in a WAV format in order to work.
How to create custom sound scheme on Windows 11
To create a sound scheme on Windows 11, use these steps:

Open Settings.
Click on Personalization.
Click the Themes page on the right side.
Open Themes settings

Source: Windows Central (Image credit: Source: Windows Central)
Click the Sounds option.
Open Sounds settings

Source: Windows Central (Image credit: Source: Windows Central)
Click the Sounds tab (if applicable).
Under the "Program Events" section, select the event to change the sound.
Windows 11 change system sound

Source: Windows Central (Image credit: Source: Windows Central)
Select the new sound with the "Sounds" drop-down menu.
Repeat steps 6 through 7 to change other system sounds.
(Optional) Clear the Play Windows Startup sound option.
Click the Save As button.
Create Sound Scheme

Source: Windows Central (Image credit: Source: Windows Central)
Confirm a name for the scheme.
Click the OK button.
Once you complete the steps, the custom settings will save as a new sound scheme for Windows 11.
Doing this is how I discovered that it's not so easy changing the Windows Startup sound. Even when I change the Windows Logon sound, it won't play whatever sound I choose
best response confirmed by waurban37 (Copper Contributor)
Solution
Double check your Registry Edit and make sure its properly setup otherwise other than that I am at a loss of what the issue could be. Strange. I would definitely report this to the Feedback Hub and see if they have a solution.
1 best response

Accepted Solutions
best response confirmed by waurban37 (Copper Contributor)
Solution
Double check your Registry Edit and make sure its properly setup otherwise other than that I am at a loss of what the issue could be. Strange. I would definitely report this to the Feedback Hub and see if they have a solution.

View solution in original post