Modern list stuck with classic edit form

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-328782%22%20slang%3D%22en-US%22%3EModern%20list%20stuck%20with%20classic%20edit%20form%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-328782%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EI%20had%20a%20standard%20custom%20list%20in%20a%20team%20site%20-%20basically%20the%20title%20and%20a%20quantity%20field%20-%20using%20it%20for%20a%20quick%20chart%20web%20part.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EPlaying%20around%2C%20I%20went%20to%20the%20list%20settings%20and%20opened%20up%20the%20content%20type%20management%2C%20and%20added%20the%20'Task'%20content%20type%20to%20the%20list.%20So%20now%20it's%20got%202%20content%20types%20-%20Item%20and%20Task.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThe%20views%20still%20look%20modern%2C%20but%20when%20I%20click%20to%20edit%2C%20I%20get%20a%20classic%20edit%20page.%20OK%2C%20figured%20having%20the%202%20content%20types%20threw%20me%20back%20into%20classic%20since%20Task%20list%20is%20a%20classic%20style.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EReversed%20what%20I%20did%20-%20removed%20the%20Task%20content%20type%2C%20removed%20all%20the%20fields%20from%20that%20content%20type%2C%20and%20set%20the%20content%20management%20flag%20back%20to%20No.%20Checked%20everything%20I%20could%20find%20and%20it%20says%20it's%20a%20new%20experience%20list.%3C%2FP%3E%3CP%3EI've%20even%20check%20it%20through%20SharePoint%20Designer.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EBut%20it's%20not!%20I%20can't%20get%20it%20back%20to%20edit%20in%20the%20new%20experience..%20In%20list%20settings%20I've%20looked%20at%20form%20settings%20(use%20default)%2C%20in%20advanced%20settings%20I%20tried%20forcing%20it%20to%20'new%20experience'.%20but%20I'm%20still%20getting%20a%20classic%20edit%20form%20on%20a%20modern%20list.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EHas%20anyone%20run%20into%20this%20weirdness%20before%3F%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-328782%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3ESharePoint%20Online%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1594847%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20Modern%20list%20stuck%20with%20classic%20edit%20form%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1594847%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F189854%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40Robin%20Nilsson%3C%2FA%3E%26nbsp%3BI%20am%20having%20this%20trouble%2C%20I%20was%20hoping%20to%20find%20the%20solution%20here%2C%20it's%20frustrating%20that's%20for%20sure.%20I%20ended%20up%20creating%20a%20new%20list%20from%20existing%20which%20restored%20the%20types%20to%20the%20new%20experience%2C%20however%20it%20doesn't%20help%20if%20your%20list%20has%20entries%2C%20luckily%20I%20was%20still%20setting%20up%20mine.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
Super Contributor

I had a standard custom list in a team site - basically the title and a quantity field - using it for a quick chart web part.

 

Playing around, I went to the list settings and opened up the content type management, and added the 'Task' content type to the list. So now it's got 2 content types - Item and Task.

 

The views still look modern, but when I click to edit, I get a classic edit page. OK, figured having the 2 content types threw me back into classic since Task list is a classic style.

 

Reversed what I did - removed the Task content type, removed all the fields from that content type, and set the content management flag back to No. Checked everything I could find and it says it's a new experience list.

I've even check it through SharePoint Designer.

 

But it's not! I can't get it back to edit in the new experience.. In list settings I've looked at form settings (use default), in advanced settings I tried forcing it to 'new experience'. but I'm still getting a classic edit form on a modern list. 

 

Has anyone run into this weirdness before?

1 Reply

@Robin Nilsson I am having this trouble, I was hoping to find the solution here, it's frustrating that's for sure. I ended up creating a new list from existing which restored the types to the new experience, however it doesn't help if your list has entries, luckily I was still setting up mine.