MobileExcelWebAccess Feature -Site Template Error

Frequent Contributor

Looks like there is a small issue going on right now when tyrign to create a site from a Template. Users are getting the error below.

 

This has been confimred by a few tenants on Answers.Microsoft.com

 

52cf393e%2d8820%2d4a22%2db7b2%2d6061fc7c1969.png

 

 

 

 

26 Replies
Highlighted

How those templates were created? I assume using the "Save as template" option what it's one of the source casues of this kind of problems

Highlighted

Yea, i understand how they were created could make it not work, but also remember, the templates have been working fine for a while now. Please read the link on Answers and you will see a few others are seeing this all at one time. And the templets use to work fine.

Highlighted
PS. Microsoft did put out a SI yesterday on this. Its in the Service Health Dashboard now

SP72910

Highlighted

I just got off the phone with Microsoft regarding this issue. They provided me with a script that i will post below. Prior to running the script run Powershell online Management Shell as Administrator, download and install SharePoint Online Client Components SDK:

https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=42038

Copy the Feature ID from the error message

Then copy paste the script in the following reply (due to 20k char limit)(Modify with your info as noted)

 

Highlighted

I just got off the phone with Microsoft regarding this issue. They provided me with a script that i will post below. Prior to running the script run Powershell online Management Shell as Administrator, download and install SharePoint Online Client Components SDK:

https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=42038

Copy the Feature ID from the error message

Then copy paste the following script (Modified with your info as noted):

$host.Runspace.ThreadOptions = "ReuseThread"

#Definition of the function that allows to enable a SPO Feature

function Enable-SPOFeature

{

param ($sSiteColUrl,$sUserName,$sPassword,$sFeatureGuid)

try

{

#Adding the Client OM Assemblies

Add-Type -Path "C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\16\ISAPI\Microsoft.SharePoint.Client.dll"

Add-Type -Path "C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Web Server Extensions\16\ISAPI\Microsoft.SharePoint.Client.Runtime.dll"

#SPO Client Object Model Context

$spoCtx = New-Object Microsoft.SharePoint.Client.ClientContext($sSiteColUrl)

$spoCredentials = New-Object Microsoft.SharePoint.Client.SharePointOnlineCredentials($sUsername, $sPassword)

$spoCtx.Credentials = $spoCredentials

Write-Host "----------------------------------------------------------------------------" -foregroundcolor Green

Write-Host "Enabling the Feature with GUID $sFeatureGuid !!" -ForegroundColor Green

Write-Host "----------------------------------------------------------------------------" -foregroundcolor Green

$guiFeatureGuid = [System.Guid] $sFeatureGuid

$spoSite=$spoCtx.site

$spoSite.Features.Add($sFeatureGuid, $true, [Microsoft.SharePoint.Client.FeatureDefinitionScope]::None)

$spoCtx.ExecuteQuery()

$spoCtx.Dispose()

}

catch [System.Exception]

{

write-host -f red $_.Exception.ToString()

}

}

Highlighted

#Required Parameters

$sSiteColUrl = "https://sitecollectionurl.com"

#Modify url

$sUserName = "yourloginID"

#Modify Username above with your administrator credentials

$sFeatureGuid= "e995e28b-9ba8-4668-9933-cf5c146d7a9f"

#Modify feature ID as needed above

$sPassword = Read-Host -Prompt "Enter your password: " -AsSecureString

Enable-SPOFeature -sSiteColUrl $sSiteColUrl -sUserName $sUserName -sPassword $sPassword -sFeatureGuid $sFeatureGuid

Highlighted

I confirmed on two different Office 365 tenants that this did enable the feature and allowed site creation based on a custom site template.

Highlighted

David,

We had this issue with our Project Online site collection.

@Joanne LaRose script supplied by Microsoft Support fixes this issue as a workaround to create the site.

 

The main reason for this issue is that the “MobileExcelWebAccess” feature has been deprecated.

Highlighted
Thanks!
This worked flawlessly
Highlighted

Joanne,

 

I am new to sharepoint office 365 online.

 

We are also facing same issue,How to run this script online Sahrepoint.

 

Can you help me.

Highlighted

@Joann -- Thank you so much for this fix and expecially for the perfect instructions!  Worked on the first try.

Highlighted

Download and install: Powershell ISE: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=45885

Download and install: SharePoint online client components SDK: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=42038

Modify the attached scripts Required Parameters for your SharePoint and the feature code found in the error code you are receiving:

#Required Parameters
$sSiteColUrl = "https://<Domain>.sharepoint.com/test
$sUserName = "<Your Login ID>" 
$sFeatureGuid= "2c63df2b-ceab-42c6-aeff-b3968162d4b1"
$sPassword = Read-Host -Prompt "Enter your password: " -AsSecureString  

 

Run the powershell ISE as Administrator

Run script

Highlighted

@Chenreddy

If you're new to O365 Administration and Powershell, I can see how this might be difficult. Here's a step-by-step:

1. download and install SP Online Management Shell as Joann indicated (https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=42038)
2. run the Management Shell -- a command window will open
3. copy the code in Joann's first post -- everything from the word "function" to the last curly brace.
4. paste that into the Management Shell window, hit enter. You'll get no response other than the normal prompt, but now the code is loaded and ready to use.
5. from Joann's second post, copy the line of code above #Modify url..." and paste it into the Shell window. Edit the line to chage the URL to your own SP site: "https://yoursite.sharepoint.com, then hit enter.
6. same with the code above "Modify Username..." -- change it to your login and hit enter.
7. same with the code above "Modify feature ID..." -- your error message from SharePoint prabably matches the long string, but if it doesn't, substitute yours and hit enter.
8. copy the line starting with "$sPassword," paste and hit enter -- enter your password at the prompt.
9. finally, copy and paste the "Enable-SPOFeature" code, hit enter. That will call the function using the information you entered. Go back to SP and try out your site template.

Best,

Jim

 

Highlighted
Just something I had overlooked when running this script is on #2 make sure you run "As Administrator"
Highlighted

Thank you so much for Details, It’s working perfectly and my issue got resolved.

Highlighted

@Joanne LaRose @Jim Shilliday

Hello, thank you for the guide but when I ran the script it returned this:

 

Microsoft.SharePoint.Client.ServerException: Feature 'e995e28b-9ba8-4668-9933-cf5c146d7a9f' is Site-scope
d, and cannot be added to the Web.
at Microsoft.SharePoint.Client.ClientRequest.ProcessResponseStream(Stream responseStream)
at Microsoft.SharePoint.Client.ClientRequest.ProcessResponse()
at CallSite.Target(Closure , CallSite , Object )

 

Any thoughts? Thanks again!!

Highlighted

Did you run Powershell IS "As Administrator"?

Highlighted

Yes I ran PowerShell ISE as Administrator @Joanne LaRose

Highlighted

I see that the feature GUID you entered is different than the one @Joann specified (which was the same as the one I received).  I assume that's because your original error message was different.  This is just a guess:  try taking your second error message at its word, that the feature you're trying to enable is scoped to a specific site rather than to a site collection.  Change the URL from https://yourorg.sharepoint.com to that of the specific site in your collection where you're trying to use the template:  https://yourorg.sharepoint.com/yoursite and see if that helps. This suggests that it might.