Teams Background Effects very glitchy and lagging with just a gray screen!!!

Copper Contributor

I have very fast internet, but the background effects just won't load properly. I can see them in the selection panel, but when I select one it immediately makes the video super lagging. Why is this the case and how to I fix it?

 

Also, note that I have an Microsoft SurfaceBook 3 (i7, 1TB, 32 gb RAM) so should be fast enough right?

Thanks for any advice.
Ronnie 

3 Replies

Hi @Ronnie2285 

 

Outdated graphics drivers could be responsible for this, ensure that your graphics drivers are up to date. Outdated or incompatible drivers can cause performance issues and affect the proper functioning of background effects.

Visit your graphics card manufacturer's website to download and install the latest drivers for your specific hardware.

If this does not resolve the issue, consider reaching out to Microsoft Teams support for further assistance. They may have specific troubleshooting steps or recommendations based on your system configuration.

 

 

If I have answered your question, please mark your post as Solved

If you like my response, please give it a Like :smile:

Appreciate your Kudos! Proud to contribute! :)

 

We have the same issue. This is only when using the "New Teams Preview". Gray screen, but no video. Changing back to "Old" teams fixes the background issue.
i also have this issue in Mar 2024 on m1 macbook pro. video feed is very laggy and the background filter is only grey instead of the correct background filter. OS software and Teams New software is most up to date.