Internal user account flagged as "External"

Brass Contributor

We have a new user that has been added to a few Teams channels and initially most of the people in the team could not @ mention the user. To resolve this, we added the user to the Owner group and then moved the user back to the Member group. When the user initially started the name showed up as <Name> [External] but has since not shown like that. Unfortunately, the user is still being removed from meeting chats immediately after the meeting as if an external user (see below) - which is why I'm looking in that direction. 

image.png

I've examined the user account through the Teams admin center, Microsoft 365 admin center, ADUC, and Azure Admin center and nothing obvious stands out suggesting the user is external. I'm not sure where else to go with this.

2 Replies

Hello @rbgibbons 

welcome to the Microsoft community, my name is Recep I'll be happy to help you today.

I understand that you have internal users flagged as External in Teams, to narrow down the issue, please check the few things:
1. Make sure you disable Firewall, Antivirus, VPN/Proxy & Adblocker for a while for troubleshooting purpose.
Follow the below steps to disable Proxy on Windows 10: Click on Start, select Settings, and navigate Network & Internet > Proxy.
a. Toggle the option Automatically detect settings to ON.
b. Toggle the option Use a proxy server to OFF

2. Disconnect any external device, e.g. Monitor, camera, headphone, dock station etc.
3. clear cached MS Teams login password from credentials manager:
a. Open the Credentials Manager (Control Panel > User Accounts > Credential Manager)
b. Select Windows Credentials
c. Under Generic Credentials, you will see one called: msteams_adalsso/adal_context_segments.
Also, any credentials entry related to MS Teams and Office.
d. Delete them all
e. Follow step 3-4 for Web Credentials
f. Sign out and Sign-in again
g. Try accessing Ms teams app again

3. Reinstall the MS teams app https://www.microsoft.com/en-sg/microsoft-365/m... and try again.

For MS Teams web app, please clear browser cache and cookies for all time and try again:
https://support.google.com/accounts/answer/3205...

 

If I have answered your question, please mark your post as Solved

If you like my response, please give it a Like :smile:

Appreciate your Kudos! Proud to contribute! :)

 

The issue appears to have resolved itself.