After installing Teams, Microphone volume bounces

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1818970%22%20slang%3D%22en-US%22%3EAfter%20installing%20Teams%2C%20Microphone%20volume%20bounces%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1818970%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EI%20installed%20Teams%20on%20a%20new%20laptop%20with%20Windows%2010.%26nbsp%3B%20After%20installation%2C%20I%20see%20the%20microphone%20volume%20jumps%20directly%20between%2042%2C%20and%2073%20every%201-2%20seconds.%26nbsp%3B%20It%20seems%20something%20is%20fighting%20for%20control%20of%20the%20microphone%20volume.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3BThe%20microphone%20works%20fine%20while%20using%20GoTo%20meeting%20and%20Zoom%2C%20just%20not%20Teams.%26nbsp%3B%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3BI%20have%20unchecked%20the%20option%20to%26nbsp%3BAllow%20applications%20to%20take%20exclusive%20control%20of%20this%20device.%26nbsp%3B%20But%20this%20did%20not%20help.%26nbsp%3B%20I%20have%20also%20tried%20several%20other%20common%20sense%20things%2C%20like%20updating%20drivers%2C%20etc.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3BAny%20help%20would%20be%20appreciated.%3C%2FP%3E%3CP%3EDave%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-1818970%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3EVolume%20bounces%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1820918%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20After%20installing%20Teams%2C%20Microphone%20volume%20bounces%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1820918%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F846139%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40SolomonGrundy%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3EAre%20you%20using%20a%20headset%20or%20just%20using%20the%20laptops%20built%20in%20microphone%20and%20speakers%3F%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
Highlighted
Occasional Visitor

I installed Teams on a new laptop with Windows 10.  After installation, I see the microphone volume jumps directly between 42, and 73 every 1-2 seconds.  It seems something is fighting for control of the microphone volume. 

 The microphone works fine while using GoTo meeting and Zoom, just not Teams.  

 I have unchecked the option to Allow applications to take exclusive control of this device.  But this did not help.  I have also tried several other common sense things, like updating drivers, etc.

 Any help would be appreciated.

Dave

1 Reply
Highlighted

@SolomonGrundy 

 

Are you using a headset or just using the laptops built in microphone and speakers?