SOLVED

Problem loading Settings - Endpoints page in Microsoft Defender for Endpoint admin console

Copper Contributor

I cannot load the page Settings - Endpoints Microsoft Defender for Endpoint. I get an error message saying "Something went wrong, We have encountered an error loading this page, please try again later: false"

I tried to access this page since My Microsoft Intune admin center tells me that there is a connection status problem with Microsoft Defender for Endpoint. I get the message "Some toggles are disabled and acting as "off" because Microsoft Defender for Endpoint is not actively communicating with Intune for this account. Please check the state of the connection in the Microsoft Defender for Endpoint admin console.

When the connection has returned to a healthy status (Active or Provisioned), the toggles will be re-enabled and any pre-existing setting state will be restored."

See the pictures on the two messages:

ConnectionProblem.jpgErrorMessage.jpeg

3 Replies
Which Azure role are you using to access the Defender Portal? Do you have an MDE license assigned as well?
I access with a user set as Global Administrator. That specific user do not have any license assigned to it but I have other users with a Business Premium license.

I use that user for admin console access only which is why I have no license connected to it. Is that the issue here?
best response confirmed by psilverby (Copper Contributor)
Solution
Most certainly is. You will need an MDE license to be able to use the security features in the Defender admin portal.
1 best response

Accepted Solutions
best response confirmed by psilverby (Copper Contributor)
Solution
Most certainly is. You will need an MDE license to be able to use the security features in the Defender admin portal.

View solution in original post