AutoSum comes up =SUBTOTAL(function_num,ref1,[ref2],...)

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-3222745%22%20slang%3D%22en-US%22%3EAutoSum%20comes%20up%20%3DSUBTOTAL(function_num%2Cref1%2C%5Bref2%5D%2C...)%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-3222745%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EHow%20do%20I%20correct%20AutoSum%20back%20to%20%3DSUM(number1%2C%5Bnumber2%5D%2C%20%E2%80%A6)%20When%20I%20click%20on%20AutoSum%20in%20Editing%20in%20the%20Home%20Ribbon%20or%20in%20the%20Formulas%20Ribbon%20it%20inserts%20the%20SUBTOTAL%20FORMULA%2C%26nbsp%3B%20%3D%3CSPAN%3ESUBTOTAL(function_num%2Cref1%2C%5Bref2%5D%2C...).%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSPAN%3EHow%20do%20I%20change%20it%20back%20to%26nbsp%3B%3DSUM(number1%2C%5Bnumber2%5D%2C%20%E2%80%A6)%20%3F%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-3222745%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3EFormulas%20and%20Functions%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-3222898%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20AutoSum%20comes%20up%20%3DSUBTOTAL(function_num%2Cref1%2C%5Bref2%5D%2C...)%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-3222898%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F1319997%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40chimera98026%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3EThis%20happens%20when%20you%20invoke%20AutoSum%20on%20a%20filtered%20range.%3C%2FP%3E%0A%3CP%3EIf%20you%20click%20AutoSum%20with%20a%20non-filtered%20range%2C%20it%20should%20default%20to%20SUM.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-3223009%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20AutoSum%20comes%20up%20%3DSUBTOTAL(function_num%2Cref1%2C%5Bref2%5D%2C...)%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-3223009%22%20slang%3D%22en-US%22%3EThanks%20Hans.%20Unfortunately%20it%20didn't%20solve%20the%20issue.%3C%2FLINGO-BODY%3E
New Contributor

How do I correct AutoSum back to =SUM(number1,[number2], …) When I click on AutoSum in Editing in the Home Ribbon or in the Formulas Ribbon it inserts the SUBTOTAL FORMULA,  =SUBTOTAL(function_num,ref1,[ref2],...).

How do I change it back to =SUM(number1,[number2], …) ?

3 Replies

@chimera98026 

This happens when you invoke AutoSum on a filtered range.

If you click AutoSum with a non-filtered range, it should default to SUM.

Thanks Hans. Unfortunately it didn't solve the issue.
Hans, I apologies I did have the spreadsheet filtered. I did what you suggested and unfiltered the sheet and now AutoSum is back working like it should. Thanks for you help. My brain must be telling me it's tie for a break. Have a great day
.