No audio on Citrix environement with Edge Chromium 79 & 80

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1255093%22%20slang%3D%22en-US%22%3ENo%20audio%20on%20Citrix%20environement%20with%20Edge%20Chromium%2079%20%26amp%3B%2080%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1255093%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EWe%20and%20much%20more%20other%20Customer%20have%20in%20Citrix%20Terminal%20Server%20Environment%20no%20Audio.%3CBR%20%2F%3EMicrosoft%20Windows%20Server%202016%20Standard%2064-bit%2010.0.14393%3CBR%20%2F%3EMicrosoft%20Edge%2080.0.361.50%3C%2FP%3E%3CP%3ECitrix%20Receiver%20Version%2019.11.0.50%20(1911)%3C%2FP%3E%3CP%3EThe%20Server%20and%20Citrix%20Receiver%20Version%2C%20I%20think%20is%20not%20relevant%2C%20because%20this%20Issue%20came%20also%20with%20google%20chrome%20Version%2079%20and%2080.%26nbsp%3BThis%20is%20due%20to%26nbsp%3B--enable-audio-service-sandbox%20is%20added%20into%20the%20command%20line%20automatically.%20As%20workaround%20you%20could%20just%20add%20the%20following%20line%2C%3C%2FP%3E%3CP%3E--disable-features%3DAudioServiceOutOfProcess%3C%2FP%3E%3CP%3Ein%20the%20published%20chorme%20or%20Edge%20Chromium%2C%20and%20it%20will%20solve%20the%20no%20sound%20issue.%20But%20this%20is%20only%20work%20if%20the%20User%20start%20a%20Published%20Edge%20Chromium.%20If%20he%20is%20working%20with%20a%20Publilshed%20Desktop%20an%20he%20will%20start%20the%20Edge%20Chromium%20over%20a%20link%20in%20Outlook%20or%20another%20Application%20it%20wont%20work.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EWhat%20could%20we%20do%20with%20this%20Issue.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EInfo%20from%20Citrix%20discussion%26nbsp%3B%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fdiscussions.citrix.com%2Ftopic%2F406285-chrome-79-no-audio%2F%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22nofollow%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%22%3Ehttps%3A%2F%2Fdiscussions.citrix.com%2Ftopic%2F406285-chrome-79-no-audio%2F%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EInfo%20gogole%26nbsp%3B%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fsupport.google.com%2Fchrome%2Fthread%2F23003477%3Fhl%3Den%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22nofollow%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%22%3Ehttps%3A%2F%2Fsupport.google.com%2Fchrome%2Fthread%2F23003477%3Fhl%3Den%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%26amp%3B%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fbugs.chromium.org%2Fp%2Fchromium%2Fissues%2Fdetail%3Fid%3D1007255%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22nofollow%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%22%3Ehttps%3A%2F%2Fbugs.chromium.org%2Fp%2Fchromium%2Fissues%2Fdetail%3Fid%3D1007255%3C%2FA%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1263247%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20No%20audio%20on%20Citrix%20environement%20with%20Edge%20Chromium%2079%20%26amp%3B%2080%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1263247%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F526597%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40re_bl%3C%2FA%3E%26nbsp%3BThanks%20for%20reaching%20out!%20We'll%20loop%20our%20Enterprise%20team%20and%20let%20you%20know%20if%20they%20have%20any%20insights%20into%20the%20audio%20issue%20on%20Citrix.%20In%20the%20meantime%2C%20can%20you%20please%20submit%20detailed%20feedback%20and%20diagnostic%20data%20through%20the%20MS%20Edge%20browser%2C%20if%20you%20haven't%20already%3F%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%3CI%3EFawkes%20(they%2Fthem)Project%20%26amp%3B%20Community%20Manager%20-%20Microsoft%20Edge%3CI%3E%3C%2FI%3E%3C%2FI%3E%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1263562%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20No%20audio%20on%20Citrix%20environement%20with%20Edge%20Chromium%2079%20%26amp%3B%2080%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1263562%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F484598%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40fawkes%3C%2FA%3E%2C%20That's%20what%20I've%20done%20now.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1266258%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20No%20audio%20on%20Citrix%20environement%20with%20Edge%20Chromium%2079%20%26amp%3B%2080%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1266258%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F526597%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40re_bl%3C%2FA%3E%26nbsp%3BGreat%2C%20thank%20you!%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%0A%3CP%3E%3CI%3EFawkes%20(they%2Fthem)Project%20%26amp%3B%20Community%20Manager%20-%20Microsoft%20Edge%3CI%3E%3C%2FI%3E%3C%2FI%3E%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1270178%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20No%20audio%20on%20Citrix%20environement%20with%20Edge%20Chromium%2079%20%26amp%3B%2080%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1270178%22%20slang%3D%22en-US%22%3EAdd%20this%20into%20the%20registry%3A%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3EHKLM%5CSoftware%5CPolicies%5CMicrosoft%5CEdge%5CAudioSandboxEnabled%20DWORD%200x00000000%20to%20disable%20it.%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3Efrom%3A%20%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fdeployedge%2Fmicrosoft-edge-policies%23audiosandboxenabled%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%22%3Ehttps%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fdeployedge%2Fmicrosoft-edge-policies%23audiosandboxenabled%3C%2FA%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1296447%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20No%20audio%20on%20Citrix%20environement%20with%20Edge%20Chromium%2079%20%26amp%3B%2080%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1296447%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F603851%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40stan_s-2020%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThere%20was%20a%20edge%20chromuim%20release%20that%20noted%20this%20in%20their%20fix%20list%20in%20the%20past%20week%20or%20two.%20Cant%20find%20the%20notes%20however.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-1306861%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20No%20audio%20on%20Citrix%20environement%20with%20Edge%20Chromium%2079%20%26amp%3B%2080%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-1306861%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F603851%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40stan_s-2020%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3ECan%20confirm%20this%20works%20with%20Edge%20v81%20stable%20and%20GroupPolicyFiles%20v81.%3C%2FP%3E%3CP%3ETested%20on%20Windows%202019%20Terminalserver%20%2B%20Citrix.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThanks%20for%20this%20Info.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
Occasional Contributor

We and much more other Customer have in Citrix Terminal Server Environment no Audio.
Microsoft Windows Server 2016 Standard 64-bit 10.0.14393
Microsoft Edge 80.0.361.50

Citrix Receiver Version 19.11.0.50 (1911)

The Server and Citrix Receiver Version, I think is not relevant, because this Issue came also with google chrome Version 79 and 80. This is due to --enable-audio-service-sandbox is added into the command line automatically. As workaround you could just add the following line,

--disable-features=AudioServiceOutOfProcess

in the published chorme or Edge Chromium, and it will solve the no sound issue. But this is only work if the User start a Published Edge Chromium. If he is working with a Publilshed Desktop an he will start the Edge Chromium over a link in Outlook or another Application it wont work. 

What could we do with this Issue.

 

Info from Citrix discussion https://discussions.citrix.com/topic/406285-chrome-79-no-audio/ 

Info gogole https://support.google.com/chrome/thread/23003477?hl=en & 

https://bugs.chromium.org/p/chromium/issues/detail?id=1007255

 

6 Replies

@re_bl Thanks for reaching out! We'll loop our Enterprise team and let you know if they have any insights into the audio issue on Citrix. In the meantime, can you please submit detailed feedback and diagnostic data through the MS Edge browser, if you haven't already?

 

Fawkes (they/them)
Project & Community Manager - Microsoft Edge

@Deleted, That's what I've done now.

@re_bl Great, thank you!

 

Fawkes (they/them)
Project & Community Manager - Microsoft Edge

Add this into the registry:

HKLM\Software\Policies\Microsoft\Edge\AudioSandboxEnabled DWORD 0x00000000 to disable it.

from: https://docs.microsoft.com/en-us/deployedge/microsoft-edge-policies#audiosandboxenabled

@stan_s-2020 

 

There was a edge chromuim release that noted this in their fix list in the past week or two. Cant find the notes however.

 

@stan_s-2020 

Can confirm this works with Edge v81 stable and GroupPolicyFiles v81.

Tested on Windows 2019 Terminalserver + Citrix.

 

Thanks for this Info.