SOLVED

MS Edge not launching in Ubuntu 24.04 LTS Live

Copper Contributor

Hi, folks.

As stated, I'm running the latest version of Ubuntu 24.04 LTS from a live USB. I recently installed Edge, and when launching through the CLI, I get the following error:

 

[28366:28366:0527/014811.095701:FATAL:credentials.cc(127)] Check failed: . : Permission denied (13)

 

This is the output I get when launching using the sudo microsfoft-edge-stable --no-sandbox command.

I purged the install, tried using the .DEB package installed with gDebi, same issue. Is there anyone who can tell me what I'm missing?

8 Replies
Hi Dave,
Is the live USB setup as a persistent drive? More help here: https://itsfoss.com/ubuntu-persistent-live-usb/

I had some trouble with the installation of Edge on a desktop using gDebi although dpkg -i worked fine.

@_RGilbert : It is. I set it up via the latest version of Rufus, with a 50GB partition on the flash drive for persistence.

..and it runs fine using regular user permissions from icon shortcut without root privileges ?
It does not. It'll try to launch and croak. I launched without root via CLI, and got the permission denied error. Then launched as root via sudo and it still didn't launch.
I see Rufus is addressing recent issues with persistence: https://www.omgubuntu.co.uk/2024/05/rufus-usb-ubuntu-24-04-persistence
Could be there are still problems with Rufus.
best response confirmed by DaveTofflemire (Copper Contributor)
Solution
Edge wouldn't launch for me on desktop version of 24.04 when I installed using gDebi. I uninstalled and reinstalled using dpkg and now it launches.
I'll purge and try dpkg and report back.
@_RGilbert: I installed via dpkg on the live USB, and it didn't work for me. Just for giggles I spun up a VM in Hyper-V and it worked right away. I think you called it with the Rufus persistence issue. Luckily, I think I can do everything I need in the VM, so I'll just stick with that.
1 best response

Accepted Solutions
best response confirmed by DaveTofflemire (Copper Contributor)
Solution
Edge wouldn't launch for me on desktop version of 24.04 when I installed using gDebi. I uninstalled and reinstalled using dpkg and now it launches.

View solution in original post