SOLVED

PIM not getting mfa prompt

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-2699176%22%20slang%3D%22en-US%22%3EPIM%20not%20getting%20mfa%20prompt%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-2699176%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EHello%20all%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EI%20have%20enabled%20PIM%20for%20Azure%20AD%20roles.%20Below%20you%20can%20see%20we%20are%20requiring%20mfa%20when%20activating%20the%20GA%20role.%20I%20am%20noticing%20that%20after%20the%20time%20expires%20on%20the%20role%2C%20when%20i%20go%20back%20in%20to%20activate%20the%20role%20i%20am%20not%20getting%20prompted%20for%20mfa.%20I%20even%20restarted%20my%20device%20opened%20the%20browser%20and%20i%20wasnt%20prompted%20when%20i%20elevated.%26nbsp%3B%20Any%20suggestions%20on%20why%20this%20is%20happening%20is%20appreciated%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSPAN%20class%3D%22lia-inline-image-display-wrapper%20lia-image-align-inline%22%20image-alt%3D%22Skipster3111_0-1630338739450.png%22%20style%3D%22width%3A%20400px%3B%22%3E%3CIMG%20src%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fimage%2Fserverpage%2Fimage-id%2F306703iC5E0FDB2374C1E5F%2Fimage-size%2Fmedium%3Fv%3Dv2%26amp%3Bpx%3D400%22%20role%3D%22button%22%20title%3D%22Skipster3111_0-1630338739450.png%22%20alt%3D%22Skipster3111_0-1630338739450.png%22%20%2F%3E%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-2699176%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3EAccess%20Management%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3CLINGO-LABEL%3EAzure%20AD%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3CLINGO-LABEL%3EIdentity%20Management%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-2699395%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20PIM%20not%20getting%20mfa%20prompt%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-2699395%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F1096811%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40Skipster311-1%3C%2FA%3E%26nbsp%3BHello%2C%20I'm%20pretty%20sure%20that%20you%20only%20get%20prompted%20per%20%3CEM%3Esession%3C%2FEM%3E%20and%20not%20%3CEM%3Eactivation%3C%2FEM%3E.%20So%20you%20should%20look%20for%20your%20sign-in%20frequency%20settings.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-2735180%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20PIM%20not%20getting%20mfa%20prompt%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-2735180%22%20slang%3D%22en-US%22%3EThat's%20why%20you%20have%20the%20approval%20process.%20It's%20not%20necessary%20to%20enforce%20MFA%20but%20I%20can't%20see%20any%20reason%20why%20it%20shouldn't%20be%20checked%20in%20the%20settings%20when%20activating%20a%20role.%20And%20when%20approval%20is%20configured%20you%20just%20don't%20get%20whatever%20permission%2Frole%20being%20activated.%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fazure%2Factive-directory%2Fprivileged-identity-management%2Fazure-ad-pim-approval-workflow%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22noopener%20noreferrer%22%3Ehttps%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fazure%2Factive-directory%2Fprivileged-identity-management%2Fazure-ad-pim-approval-workflow%3C%2FA%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
Frequent Contributor

Hello all

 

I have enabled PIM for Azure AD roles. Below you can see we are requiring mfa when activating the GA role. I am noticing that after the time expires on the role, when i go back in to activate the role i am not getting prompted for mfa. I even restarted my device opened the browser and i wasnt prompted when i elevated.  Any suggestions on why this is happening is appreciated 

 

Skipster3111_0-1630338739450.png

 

3 Replies
best response confirmed by Skipster311-1 (Frequent Contributor)
Solution

@Skipster311-1 Hello, I'm pretty sure that you only get prompted per session and not activation. So you should look for your sign-in frequency settings.

This is interesting.

TLDR: It sounds like shortening sign-in frequency may be the best way to protect all Admin roles if there is a concern about an unauthorized person commandeering an administrator's unlocked workstation and elevating permissions/roles within a session.

*** Original ticket/request ***
I recently opened a ticket after reading https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/privileged-identity-management/pim-how-to-re... and testing to verify that AAD PIM ONLY requires MFA if the account has not already MFA'd when "On activation, require Azure MFA" is enabled.
However, I would be curious to know whether it would be possible to require MFA at the time of the request and not just accept the previous MFA authentication/session as sufficient for this request.

The business case being if a user who has Admin role eligibility either fails to lock his workstation OR has his browser session hijacked, I would like JIT MFA to kick in to prevent privilege escalation.

That's why you have the approval process. It's not necessary to enforce MFA but I can't see any reason why it shouldn't be checked in the settings when activating a role. And when approval is configured you just don't get whatever permission/role being activated.

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/active-directory/privileged-identity-management/azure-ad-pim-...