SOLVED
Home

User's logged off when they disconnect their session

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-901822%22%20slang%3D%22en-US%22%3EUser's%20logged%20off%20when%20they%20disconnect%20their%20session%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-901822%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EOur%20enviroment%20consists%20of%20the%20following%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E2%20x%20WVD%20Session%20hosts%20(Windows%2010)%3C%2FP%3E%3CP%3EProfiles%20stored%20on%20a%20file%20server%20in%20Azure%20and%20accessed%20from%20the%20session%20hosts%20via%20FXlogix%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EUser's%20report%20that%20when%20they%20dissconnect%20from%20their%20session%20they%20would%20normally%20expect%20to%20be%20reconnected%20to%20the%20same%20session%20with%20all%20of%20their%20work%20%2F%20apps%20still%20open.%20This%20is%20not%20so%20much%20an%20issue%20for%20users%20in%20the%20office%2C%20but%20more%20for%20remote%20workers%20with%20unreliable%20internet%20connections%2C%20as%20when%20they%20are%20dissconnected%20even%20for%20a%20short%20period%2C%20they%20will%20be%20logged%20off%20their%20session%20and%20put%20onto%20a%20new%20one.%20We%20have%20not%20have%20this%20issue%20in%20the%20past%20with%20Citrix%20or%20RDS.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EDoes%20anyone%20have%20any%20ideas%3F%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-906548%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20User's%20logged%20off%20when%20they%20disconnect%20their%20session%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-906548%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F420322%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40ryanquiggin%3C%2FA%3E%20%3A%20Please%20review%20the%20timeout%20policies.%20See%20this%20article%20here%3A%26nbsp%3B%3CFONT%20style%3D%22background-color%3A%20%23ffffff%3B%22%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fazure%2Fvirtual-desktop%2Fset-up-customize-master-image%23configure-session-timeout-policies%22%20target%3D%22_blank%22%20rel%3D%22noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%22%3Ehttps%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fazure%2Fvirtual-desktop%2Fset-up-customize-master-image%23configure-session-timeout-policies%3C%2FA%3E%3C%2FFONT%3E%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-965503%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20User's%20logged%20off%20when%20they%20disconnect%20their%20session%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-965503%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F420322%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40ryanquiggin%3C%2FA%3E%26nbsp%3BI'm%20actually%20having%20the%20exact%20same%20issue%20in%20testing.%20Did%20you%20ever%20get%20it%20fixed%3F%3C%2FP%3E%3CP%3EWhat's%20happening%20for%20me%20is%20that%20if%20a%20user%20disconnects%20their%20session%20stays%20logged%20in%20in%20a%20disconnected%20state%20as%20you%20can%20see%20in%20task%20manager.%20But%20when%20they%20log%20back%20in%20you%20can%20see%20in%20the%20fslogix%20operational%20log%20that%20fslogix%20unloads%20the%20profile%20and%20then%20loads%20it%20again.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-965545%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20User's%20logged%20off%20when%20they%20disconnect%20their%20session%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-965545%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F211717%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40David%20Brophy%3C%2FA%3E%26nbsp%3BIn%20the%20end%2C%20I%20created%20a%20new%20VM%20image%20from%20scratch%20using%20the%20Windows%2010%20Multisession%20%2BOffice%20365%20apps%20built%20into%20the%20WVD%20deployment%20template.%20This%20resolved%20the%20issue.%20I%20think%20previously%20I%20used%20the%20Windows%2010%20Multisession%20image%20without%20the%20365%20apps%20and%20thats%20what%20gave%20me%20issues.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-965558%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20User's%20logged%20off%20when%20they%20disconnect%20their%20session%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-965558%22%20slang%3D%22en-US%22%3EThanks%2C%20I'll%20give%20that%20a%20try.%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-965662%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20User's%20logged%20off%20when%20they%20disconnect%20their%20session%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-965662%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F420322%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40ryanquiggin%3C%2FA%3E%26nbsp%3BI%20figured%20it%20out.%20I%20was%20following%20the%20article%20described%20at%26nbsp%3B%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fazure%2Fvirtual-desktop%2Fset-up-customize-master-image%23software-preparation-and-installation%22%20target%3D%22_self%22%20rel%3D%22noopener%20noreferrer%20noopener%20noreferrer%22%3Ehttps%3A%2F%2Fdocs.microsoft.com%2Fen-us%2Fazure%2Fvirtual-desktop%2Fset-up-customize-master-image%23software-preparation-and-installation%3C%2FA%3E%26nbsp%3Bwhich%20references%20the%20below%20registry%20entries.%20I%20deleted%20them%20from%20my%20VM%20and%20all%20good%20now.%20I'd%20imagine%20it%20was%20the%26nbsp%3BRemoteAppLogoffTimeLimit%20set%20to%200.%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3Ereg%20add%20%22HKLM%5CSOFTWARE%5CPolicies%5CMicrosoft%5CWindows%20NT%5CTerminal%20Services%22%20%2Fv%20RemoteAppLogoffTimeLimit%20%2Ft%20REG_DWORD%20%2Fd%200%20%2Ff%3CBR%20%2F%3Ereg%20add%20%22HKLM%5CSOFTWARE%5CPolicies%5CMicrosoft%5CWindows%20NT%5CTerminal%20Services%22%20%2Fv%20fResetBroken%20%2Ft%20REG_DWORD%20%2Fd%201%20%2Ff%3CBR%20%2F%3Ereg%20add%20%22HKLM%5CSOFTWARE%5CPolicies%5CMicrosoft%5CWindows%20NT%5CTerminal%20Services%22%20%2Fv%20MaxConnectionTime%20%2Ft%20REG_DWORD%20%2Fd%2010800000%20%2Ff%3CBR%20%2F%3Ereg%20add%20%22HKLM%5CSOFTWARE%5CPolicies%5CMicrosoft%5CWindows%20NT%5CTerminal%20Services%22%20%2Fv%20RemoteAppLogoffTimeLimit%20%2Ft%20REG_DWORD%20%2Fd%200%20%2Ff%3CBR%20%2F%3Ereg%20add%20%22HKLM%5CSOFTWARE%5CPolicies%5CMicrosoft%5CWindows%20NT%5CTerminal%20Services%22%20%2Fv%20MaxDisconnectionTime%20%2Ft%20REG_DWORD%20%2Fd%205000%20%2Ff%3CBR%20%2F%3Ereg%20add%20%22HKLM%5CSOFTWARE%5CPolicies%5CMicrosoft%5CWindows%20NT%5CTerminal%20Services%22%20%2Fv%20MaxIdleTime%20%2Ft%20REG_DWORD%20%2Fd%2010800000%20%2Ff%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
ryanquiggin
Occasional Contributor

Our enviroment consists of the following;

 

2 x WVD Session hosts (Windows 10)

Profiles stored on a file server in Azure and accessed from the session hosts via FXlogix

 

User's report that when they dissconnect from their session they would normally expect to be reconnected to the same session with all of their work / apps still open. This is not so much an issue for users in the office, but more for remote workers with unreliable internet connections, as when they are dissconnected even for a short period, they will be logged off their session and put onto a new one. We have not have this issue in the past with Citrix or RDS.

 

Does anyone have any ideas?

5 Replies

@ryanquiggin I'm actually having the exact same issue in testing. Did you ever get it fixed?

What's happening for me is that if a user disconnects their session stays logged in in a disconnected state as you can see in task manager. But when they log back in you can see in the fslogix operational log that fslogix unloads the profile and then loads it again.

@David Brophy In the end, I created a new VM image from scratch using the Windows 10 Multisession +Office 365 apps built into the WVD deployment template. This resolved the issue. I think previously I used the Windows 10 Multisession image without the 365 apps and thats what gave me issues.

Thanks, I'll give that a try.

@ryanquiggin I figured it out. I was following the article described at https://docs.microsoft.com/en-us/azure/virtual-desktop/set-up-customize-master-image#software-prepar... which references the below registry entries. I deleted them from my VM and all good now. I'd imagine it was the RemoteAppLogoffTimeLimit set to 0.

 

reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Terminal Services" /v RemoteAppLogoffTimeLimit /t REG_DWORD /d 0 /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Terminal Services" /v fResetBroken /t REG_DWORD /d 1 /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Terminal Services" /v MaxConnectionTime /t REG_DWORD /d 10800000 /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Terminal Services" /v RemoteAppLogoffTimeLimit /t REG_DWORD /d 0 /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Terminal Services" /v MaxDisconnectionTime /t REG_DWORD /d 5000 /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\Terminal Services" /v MaxIdleTime /t REG_DWORD /d 10800000 /f

Related Conversations
Tabs and Dark Mode
cjc2112 in Discussions on
35 Replies
Extentions Synchronization
Deleted in Discussions on
3 Replies
Security Community Webinars
Valon_Kolica in Security, Privacy & Compliance on
9 Replies
flashing a white screen while open new tab
Deleted in Discussions on
14 Replies