Home

PowerShell New-Team not always working in script (0.9.6)

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-464984%22%20slang%3D%22en-US%22%3EPowerShell%20New-Team%20not%20always%20working%20in%20script%20(0.9.6)%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-464984%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EIt%20seems%20that%20there%20are%20some%20problems%20with%20stability%20in%20executing%20the%20New-Team%20command%20within%20a%20script.%20I%20haven't%20found%20the%20exact%20pattern%20in%20when%20it%20fails%2C%20but%20I%20have%20experienced%20the%20following%2C%20when%20executing%20the%20New-Team%20command%3A%3C%2FP%3E%3CUL%3E%3CLI%3ENo%20output%20to%20the%20screen%20and%20no%20team%20is%20created%3C%2FLI%3E%3CLI%3EGroupId%20outputted%20to%20screen%2C%20but%20no%20team%20is%20created%3C%2FLI%3E%3CLI%3EGroupId%20outputted%20to%20screen%20and%20team%20is%20created%3C%2FLI%3E%3C%2FUL%3E%3CP%3EI%20have%20tried%20the%20following%20ways%20of%20executing%20the%20New-Team%20command%3A%3C%2FP%3E%3CUL%3E%3CLI%3EFrom%20the%20PowerShell%20shell%20(no%20script)%3CBR%20%2F%3ENew-Team%20-DisplayName%20%24TeamName%20-Description%20%22Test%22%20-AccessType%20Public%3CBR%20%2F%3ESuccessfull%3C%2FLI%3E%3CLI%3EFrom%20a%20simple%20script%20(no%20functions%20or%20foreach%20loops)%3CBR%20%2F%3ENew-Team%20-DisplayName%20%24TeamName%20-Description%20%22Test%22%20-AccessType%20Public%3CBR%20%2F%3EMost%20often%20successfull%2C%20but%20sometimes%20groupId%20is%20returned%2C%20but%20no%20Team%20is%20created%3C%2FLI%3E%3CLI%3EFrom%20a%20script%20within%20a%20foreach%20loop%3CBR%20%2F%3ENew-Team%20-DisplayName%20%24TeamName%20-Description%20%22Test%22%20-AccessType%20Public%3CBR%20%2F%3EMost%20often%20NOT%20successfull%2C%20with%20no%20GroupId%20output%3C%2FLI%3E%3CLI%3EFrom%20a%20script%20within%20a%20foreach%20loop%3CBR%20%2F%3E%24GroupObject%20%3D%20New-Team%20-DisplayName%20%24TeamName%20-Description%20%22Test%22%20-AccessType%20Public%3CBR%20%2F%3EMost%20often%20successfull%2C%20maybe%20all%20the%20time%3C%2FLI%3E%3CLI%3EFrom%20a%20script%20within%20function%2C%20called%20from%20a%20foreach%20loop%3CBR%20%2F%3ENew-Team%20-DisplayName%20%24TeamName%20-Description%20%22Test%22%20-AccessType%20Public%3CBR%20%2F%3ENever%20successfull%3C%2FLI%3E%3CLI%3EFrom%20a%20script%20within%20function%2C%20called%20from%20a%20foreach%20loop%3CBR%20%2F%3E%24GroupObject%20%3D%20New-Team%20-DisplayName%20%24TeamName%20-Description%20%22Test%22%20-AccessType%20Public%3CBR%20%2F%3EMost%20often%20successfull%3C%2FLI%3E%3C%2FUL%3E%3CP%3EAs%20I%20mentioned%2C%20I%20have't%20found%20a%20total%20pattern%20to%20these%20problems%20as%20sometimes%20something%20will%20work%2C%20that%20I%20have%20seen%20fail%20before.%20Although%20it%20seems%20that%20putting%20the%20result%20into%20a%20variable%20(%22%24GroupObject%20%3D%20New-Team...%22)%20makes%20the%20command%20the%20most%20successfull.%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3EHere%20is%20my%20testing%20script%2C%20where%20I%20have%20experienced%20some%20problems%3A%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%24TeamNames%20%3D%20%22TestTeamName46%22%20-split%20'%3B'%3CBR%20%2F%3EWrite-Host%20%22Team%20name%3A%22%20%24TeamNames%5B0%5D%3CBR%20%2F%3EForeach%20(%24TeamName%20in%20%24TeamNames)%3CBR%20%2F%3E%7BNew-Team%20-DisplayName%20%24TeamName%20-Description%20%22Test%22%20-AccessType%20Public%7D%3CBR%20%2F%3EWrite-Host%20%22Waiting%2010%20seconds%20for%20team%20to%20get%20ready%22%3CBR%20%2F%3EStart-Sleep%20-Seconds%2010%3CBR%20%2F%3EIf%20((Get-Team).DisplayName.Contains(%24TeamNames%5B0%5D))%3CBR%20%2F%3E%7BWrite-Host%20%22Team%20was%20found!%22%7D%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSTRONG%3EUpdate%3A%3C%2FSTRONG%3E%3C%2FP%3E%3CP%3ESeems%20that%20sometimes%2C%20when%20I%20actually%20get%20the%20GroupID%20returned%2C%20that%20the%20Office%20365%20group%20has%20been%20created%2C%20but%20New-Team%20failed%20at%20creating%20a%20Team%20for%20the%20group.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-464984%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3ENew-team%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3CLINGO-LABEL%3EPowerShell%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-482648%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERE%3A%20PowerShell%20New-Team%20not%20always%20working%20in%20script%20(0.9.6)%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-482648%22%20slang%3D%22en-US%22%3EPlease%20upgrade%20to%20the%20newest%20version%20of%20Powershell.%20THis%20is%20just%20released%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-482654%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20RE%3A%20PowerShell%20New-Team%20not%20always%20working%20in%20script%20(0.9.6)%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-482654%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F1585%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40paul%20keijzers%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThank%20you%20for%20the%20heads%20up.%20I%20will%20test%20it%20and%20see%20if%20that%20helps%20with%20the%20issue.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
Highlighted
ahl2ndc
Occasional Contributor

It seems that there are some problems with stability in executing the New-Team command within a script. I haven't found the exact pattern in when it fails, but I have experienced the following, when executing the New-Team command:

  • No output to the screen and no team is created
  • GroupId outputted to screen, but no team is created
  • GroupId outputted to screen and team is created

I have tried the following ways of executing the New-Team command:

  • From the PowerShell shell (no script)
    New-Team -DisplayName $TeamName -Description "Test" -AccessType Public
    Successfull
  • From a simple script (no functions or foreach loops)
    New-Team -DisplayName $TeamName -Description "Test" -AccessType Public
    Most often successfull, but sometimes groupId is returned, but no Team is created
  • From a script within a foreach loop
    New-Team -DisplayName $TeamName -Description "Test" -AccessType Public
    Most often NOT successfull, with no GroupId output
  • From a script within a foreach loop
    $GroupObject = New-Team -DisplayName $TeamName -Description "Test" -AccessType Public
    Most often successfull, maybe all the time
  • From a script within function, called from a foreach loop
    New-Team -DisplayName $TeamName -Description "Test" -AccessType Public
    Never successfull
  • From a script within function, called from a foreach loop
    $GroupObject = New-Team -DisplayName $TeamName -Description "Test" -AccessType Public
    Most often successfull

As I mentioned, I have't found a total pattern to these problems as sometimes something will work, that I have seen fail before. Although it seems that putting the result into a variable ("$GroupObject = New-Team...") makes the command the most successfull.

Here is my testing script, where I have experienced some problems:

 

$TeamNames = "TestTeamName46" -split ';'
Write-Host "Team name:" $TeamNames[0]
Foreach ($TeamName in $TeamNames)
{New-Team -DisplayName $TeamName -Description "Test" -AccessType Public}
Write-Host "Waiting 10 seconds for team to get ready"
Start-Sleep -Seconds 10
If ((Get-Team).DisplayName.Contains($TeamNames[0]))
{Write-Host "Team was found!"}

 

Update:

Seems that sometimes, when I actually get the GroupID returned, that the Office 365 group has been created, but New-Team failed at creating a Team for the group.

2 Replies
Please upgrade to the newest version of Powershell. THis is just released

@paul keijzers 

Thank you for the heads up. I will test it and see if that helps with the issue.

Related Conversations
flashing a white screen while open new tab
cntvertex in Discussions on
13 Replies
Tabs and Dark Mode
cjc2112 in Discussions on
22 Replies
Stable version of Edge insider browser
HotCakeX in Discussions on
35 Replies
How to Prevent Teams from Auto-Launch
chenrylee in Microsoft Teams on
28 Replies
PacketMon Components are not loading in WAC 1909
HotCakeX in Windows Admin Center on
2 Replies