Home

ActiveX buttons unresponsive or having to be clicked twice to run macro

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-391962%22%20slang%3D%22en-US%22%3EActiveX%20buttons%20unresponsive%20or%20having%20to%20be%20clicked%20twice%20to%20run%20macro%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-391962%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EHello%2C%20community!%3C%2FP%3E%3CP%3EI%20inherited%26nbsp%3Btwo%20Excel%20files%20that%20come%20with%20a%20bunch%20of%20ActiveX%20buttons.%3C%2FP%3E%3CP%3EIn%20some%20cases%20the%20buttons%20don't%20do%20anything%3A%20I%20click%20them%2C%20it%20shows%20kind%20of%20a%20duplicate%20image%20of%20the%20button%20on%20the%20side%20when%20I%20press%20the%20button%2C%20but%20nothing%20happens.%20The%20macro%20associated%20runs%20well%20if%20I%20run%20it%20from%20the%20VB%20Editor.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EOn%20the%20other%20file%2C%20the%20buttons%20do%20work%20but%20only%20when%20I%20click%20them%20for%20the%20second%20time.%20Any%20idea%20what%20may%20cause%20this%20to%20happen%3F%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThank%20you%20in%20advance%20for%20any%20tip%20or%26nbsp%3Bguidance.%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-LABS%20id%3D%22lingo-labs-391962%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CLINGO-LABEL%3EActiveX%20Buttons%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3CLINGO-LABEL%3EExcel%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3CLINGO-LABEL%3EMacros%20and%20VBA%3C%2FLINGO-LABEL%3E%3C%2FLINGO-LABS%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-392780%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20ActiveX%20buttons%20unresponsive%20or%20having%20to%20be%20clicked%20twice%20to%20run%20macro%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-392780%22%20slang%3D%22en-US%22%3EHard%20to%20say%20without%20the%20file.%20ActiveX%20buttons%20do%20cause%20havoc%20at%20times%2C%20perhaps%20replacing%20them%20with%20forms%20buttons%20helps%3F%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-735414%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20ActiveX%20buttons%20unresponsive%20or%20having%20to%20be%20clicked%20twice%20to%20run%20macro%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-735414%22%20slang%3D%22en-US%22%3EHi%20Celia%2C%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3EI've%20just%20started%20having%20this%20issue%20-%20on%20my%20old%20laptop%20it%20was%20only%20one%20click%20to%20make%20the%20buttons%20work%2C%20but%20now%20on%20Windows%2010%20it%20takes%20a%20double-click%20to%20make%20them%20work%3F%20So%20strange%2C%20never%20seen%20this%20before.%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3EJust%20wondering%20if%20you%20ended%20up%20finding%20the%20issue%3F%3CBR%20%2F%3E%3CBR%20%2F%3ECheers%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-736148%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20ActiveX%20buttons%20unresponsive%20or%20having%20to%20be%20clicked%20twice%20to%20run%20macro%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-736148%22%20slang%3D%22en-US%22%3EHi%2C%20%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F370217%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40_Ness_%3C%2FA%3E.%3CBR%20%2F%3EUnfortunately%2C%20I%20did%20not%20find%20the%20cause%20or%20a%20solution.%3CBR%20%2F%3EIf%20I%20remember%2C%20I%20think%20that%20in%20one%20of%20the%20cases%2C%20deleting%20the%20button%20and%20creating%20a%20new%20one%2C%20helped.%20I%20am%20not%20sure%20if%20I%20replaced%20it%20with%20an%20active%20x%20button%20or%20one%20of%20the%20other%20button%20types.%3C%2FLINGO-BODY%3E
Frequent Contributor

Hello, community!

I inherited two Excel files that come with a bunch of ActiveX buttons.

In some cases the buttons don't do anything: I click them, it shows kind of a duplicate image of the button on the side when I press the button, but nothing happens. The macro associated runs well if I run it from the VB Editor. 

On the other file, the buttons do work but only when I click them for the second time. Any idea what may cause this to happen?

 

Thank you in advance for any tip or guidance.

3 Replies
Hard to say without the file. ActiveX buttons do cause havoc at times, perhaps replacing them with forms buttons helps?
Hi Celia,

I've just started having this issue - on my old laptop it was only one click to make the buttons work, but now on Windows 10 it takes a double-click to make them work? So strange, never seen this before.

Just wondering if you ended up finding the issue?

Cheers
Hi, @_Ness_.
Unfortunately, I did not find the cause or a solution.
If I remember, I think that in one of the cases, deleting the button and creating a new one, helped. I am not sure if I replaced it with an active x button or one of the other button types.
Related Conversations
Tabs and Dark Mode
cjc2112 in Discussions on
16 Replies
flashing a white screen while open new tab
cntvertex in Discussions on
11 Replies
How to Prevent Teams from Auto-Launch
chenrylee in Microsoft Teams on
28 Replies
*Updated 9/3* Syncing in Microsoft Edge Preview Channels
Elliot Kirk in Articles on
217 Replies