Home

New Edge (77.0 dev build) usuage shows "Chrome 77.0" in ms.portal.azure.com.

%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-777936%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20How%20to%20track%20if%20users%20use%20new%20Edge%20to%20visit%20the%20website%20in%20ms.portal.azure.com%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-777936%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EHi%26nbsp%3B%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F382335%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40RayLin%3C%2FA%3E%2C%20thank%20you%20for%20reaching%20out%20to%20us.%26nbsp%3B%20I%20am%20not%20sure%20if%20Azure%20has%20yet%20updated%20its%20browser%20identification%20algorithm%20yet.%26nbsp%3B%20If%20you%20have%20access%20to%20the%20user%20agent%20string%2C%20you%20can%20filter%20on%20EDG%2C%20which%20is%20our%20new%20identifier.%20-%20Elliot%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-778441%22%20slang%3D%22en-US%22%3ERe%3A%20How%20to%20track%20if%20users%20use%20new%20Edge%20to%20visit%20the%20website%20in%20ms.portal.azure.com%3F%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-778441%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3EHi%26nbsp%3B%3CA%20href%3D%22https%3A%2F%2Ftechcommunity.microsoft.com%2Ft5%2Fuser%2Fviewprofilepage%2Fuser-id%2F239638%22%20target%3D%22_blank%22%3E%40Elliot%20Kirk%3C%2FA%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EI%20don't%20see%20user%20agent%20in%20the%20table%20column%20in%20ms.portal.azure.com.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EHowever%2C%20after%20looking%20into%20this%20interesting%20issue%2C%26nbsp%3BI%20beleive%20that%20Azure%20is%20using%20the%20wrong%20client%20browser.%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3ERepro%20steps%3A%3C%2FP%3E%3CP%3E1.%20Use%26nbsp%3Bthe%20new%20Edge%20(Edge%20Dev%3A%20%3CSPAN%3EVersion%2077.0.223.0)%20to%20browse%26nbsp%3B%3C%2FSPAN%3Eour%20PPE%20portal%26nbsp%3B%20many%20times.%3C%2FP%3E%3CP%3E2.%20Go%20to%20Azure%20portal-%26gt%3B%20Application%20insights-%20Logs%20(Analytics).%3C%2FP%3E%3CP%3E3.%20Query%20the%20client%20browser.%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CFONT%20face%3D%22arial%2Chelvetica%2Csans-serif%22%20color%3D%22%230000FF%22%3E4.%20Chrome%2077.0%20is%20showing%20up%20%2C%20but%20it%20is%20not%20correct.%26nbsp%3B%20It%20is%20Edge%2077.0%3C%2FFONT%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSPAN%20class%3D%22lia-inline-image-display-wrapper%20lia-image-align-inline%22%20style%3D%22width%3A%20948px%3B%22%3E%3CIMG%20src%3D%22https%3A%2F%2Fgxcuf89792.i.lithium.com%2Ft5%2Fimage%2Fserverpage%2Fimage-id%2F124888iB6E32C02F2418038%2Fimage-size%2Flarge%3Fv%3D1.0%26amp%3Bpx%3D999%22%20alt%3D%22Log.PNG%22%20title%3D%22Log.PNG%22%20%2F%3E%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EI%20use%20Chrome%2075%20and%20old%20Edge%20and%20they%20are%20really%20showing%20up%20as%20follows%3A%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3E%3CSPAN%20class%3D%22lia-inline-image-display-wrapper%20lia-image-align-inline%22%20style%3D%22width%3A%20621px%3B%22%3E%3CIMG%20src%3D%22https%3A%2F%2Fgxcuf89792.i.lithium.com%2Ft5%2Fimage%2Fserverpage%2Fimage-id%2F124889iAD9A9F428BB081F4%2Fimage-size%2Flarge%3Fv%3D1.0%26amp%3Bpx%3D999%22%20alt%3D%22log1.PNG%22%20title%3D%22log1.PNG%22%20%2F%3E%3C%2FSPAN%3E%3C%2FP%3E%3CP%3ECan%20your%20team%20submit%20a%20feature%20request%20or%20a%20bug%20to%20Azure%20portal%20%3F%26nbsp%3B%20The%20New%20Edge%20is%20required%20to%20be%20in%20the%20client_browser%20column.%26nbsp%3B%3A)%3C%2Fimg%3E%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThanks%2C%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3ERay%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E%3CLINGO-SUB%20id%3D%22lingo-sub-774154%22%20slang%3D%22en-US%22%3ENew%20Edge%20(77.0%20dev%20build)%20usuage%20shows%20%22Chrome%2077.0%22%20in%20ms.portal.azure.com.%3C%2FLINGO-SUB%3E%3CLINGO-BODY%20id%3D%22lingo-body-774154%22%20slang%3D%22en-US%22%3E%3CP%3E%3CBR%20%2F%3EHi%3CBR%20%2F%3EI%20have%20a%20question%20about%20the%20Browser%20usage%20percentage.%26nbsp%3BFrom%20the%20data%20I%20get%20from%20ms.portal.azure.com%2C%26nbsp%3B%20looks%20like%20I%20don't%20see%20the%20data%20of%20new%20Edge.%20How%20to%20know%20if%20users%20use%20new%20Edge%20to%20visit%20our%20website%3F%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EChromium%2073.0%3CBR%20%2F%3EChromium%2074.0%3CBR%20%2F%3EChrome%2075.0%3CBR%20%2F%3EChrome%2076.0%3CBR%20%2F%3EChrome%2077.0%3CBR%20%2F%3EChrome%20Mobile%2076.0%3CBR%20%2F%3EChrome%20Mobile%20WebView%2075.0%3CBR%20%2F%3EChrome%20Mobile%20iOS%2075.0%3CBR%20%2F%3EEdge%2017.17134%3CBR%20%2F%3EEdge%2018.17763%3CBR%20%2F%3EEdge%2018.18343%3CBR%20%2F%3EEdge%2018.18362%3C%2FP%3E%3CP%3E%26nbsp%3B%3C%2FP%3E%3CP%3EThanks%2C%3C%2FP%3E%3CP%3ERay%3C%2FP%3E%3C%2FLINGO-BODY%3E
RayLin
New Contributor


Hi
I have a question about the Browser usage percentage. From the data I get from ms.portal.azure.com,  looks like I don't see the data of new Edge. How to know if users use new Edge to visit our website?

 

Chromium 73.0
Chromium 74.0
Chrome 75.0
Chrome 76.0
Chrome 77.0
Chrome Mobile 76.0
Chrome Mobile WebView 75.0
Chrome Mobile iOS 75.0
Edge 17.17134
Edge 18.17763
Edge 18.18343
Edge 18.18362

 

Thanks,

Ray

2 Replies

Hi @RayLin, thank you for reaching out to us.  I am not sure if Azure has yet updated its browser identification algorithm yet.  If you have access to the user agent string, you can filter on EDG, which is our new identifier. - Elliot

Hi @Elliot Kirk 

I don't see user agent in the table column in ms.portal.azure.com. 

However, after looking into this interesting issue, I beleive that Azure is using the wrong client browser. 

 

Repro steps:

1. Use the new Edge (Edge Dev: Version 77.0.223.0) to browse our PPE portal  many times.

2. Go to Azure portal-> Application insights- Logs (Analytics).

3. Query the client browser.

4. Chrome 77.0 is showing up , but it is not correct.  It is Edge 77.0

 

Log.PNG

 

I use Chrome 75 and old Edge and they are really showing up as follows:

 

log1.PNG

Can your team submit a feature request or a bug to Azure portal ?  The New Edge is required to be in the client_browser column.  :)

 

Thanks,

 

Ray

Related Conversations
Tabs and Dark Mode
cjc2112 in Discussions on
21 Replies
Stable version of Edge insider browser
HotCakeX in Discussions on
35 Replies
flashing a white screen while open new tab
cntvertex in Discussions on
13 Replies
How to Prevent Teams from Auto-Launch
chenrylee in Microsoft Teams on
28 Replies